Hrvatska je odlučila od Nikole Tesle napraviti brend kakav zaslužuje. Tesla je poslužio kao inspiracija za kulturnu rutu.

Galerija Nikola Tesla poslužio je kao inspiracija za kulturnu rutu (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Radošević (Foto: Dnevnik.hr) Frano Matušić(Foto: Dnevnik.hr) +1 Dubravka Davidović (Foto: Dnevnik.hr)

Ovaj projekt, koji će Hrvatska kandidirati kod Vijeća Europe, sve se glasnije govori, želi i Srbija. "Nije samo turizam, ove rute potiču i razvoj lokalnih zajednica, pogotovo ovakvih malih sredina", kaže Dubravka Davidović iz Udruge Tur Kultur.

Vezani članci Objava Europske komisije o Nikoli Tesli Čiji je ono Tesla? Europska komisija proglasila ga srpskim znanstvenikom. Brzo se ispravili Slika nije dostupna Josipović: Razminiranje nam mora biti prioritet

Upravo je iz jedna male sredine potekao i sam Tesla. Više od 30 institucija u njegovu rodnom Smiljanu potpisalo je povelju koja će dovesti do kandidature za kulturnu rutu.

"Jedan od ciljeva je turizam, ali nije jedini. Tu su i suradnja, mladi, znanost, edukacija i znanstveno stručni projekti", kaže Dijana Katica iz Kluba članova Selo.

Sve su to ciljevi koje ruta mora ispuniti, ali i imati partnerstvo drugih zemalja. U Europi su to Slovenija, Mađarska, Češka i Francuska.

Ono što će kandidirati Hrvatska, želi, govori se, i Srbija. "Vjerujem da Hrvatska ima najsnažnije argumente zbog činjeniva i onoga što je nepobitno u smislu rođenja, djelovanja, obrazovanja, gdje postoje tragovi", kaže Frano Matušić, državni tajnik Ministarstva turizma.

Potencijal ovog ličkog genijalca sve se više koristi. "Možete vidjeti Teslu na svakom koraku, ali vjerujem da s Teslom možemo puno,puno više", kaže Ivan Radošević iz Turističke zajednice Ličko-senjske županije.

Slažu se s tim i posjetitelji Tesline rodne kuće i memorijalnog centra, a hrvatsku baštinu i vrijednost najprije će gledati stručni odbor. Hoće li iz rodnog mjesta ovog velikana krenuti prva kulturna ruta kojom upravlja Hrvatska, bit će poznato tek u svibnju sljedeće godine, kada Odbor za kulturne rute Vijeća Europe donese odluku na temelju strogih kriterija.

Mogla bi to biti nova, 39. ruta - koliko ih ukupno ima u Europi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr Velika vijest za Slavoniju i stotine mladih stručnjaka: "Napravit ćemo fantastičan projekt i omogućiti mnogima ostvarenje sna" +0 Gordana Kovačević (Foto: Dnevnik.hr)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju