Kompanija Ericsson Nikola Tesla najavila je da u Osijeku s radom počinje razvojno-istraživački centar čiji će stručnjaci biti angažirani na razvoju nove 5G tehnologije. Centar bi trebao omogućiti, kako je kazala predsjednica Uprave ENT-a Gordana Kovačević, da mladi stručnjaci ostanu u Slavoniji, koja je najviše pogođena iseljavanjem.

Galerija


U novom razvojno-istraživačkom centru u Osijeku tvrtke Ericsson Nikola Tesla koji već zapošljava 20 stručnjaka kako bi radili na razvoju 5G tehnologije svoju bi budućnost mogli pronaći brojni mladi stručnjaci koji možda razmišljaju o odlasku u inozemstvo. Naime, tvrtka je u utorak predstavila svoje aktivnosti na području istraživanja i razvoja pete generacije mobilnog sustava pod nazivom "Usmjereni na budućnost".

"Velika je to i pozitivna vijesti za cijelu zemlju i naše građane, posebno za Slavoniju. Sa sveučilištem u Osijeku, s Gradom i Županijom napravit ćemo fantastičan model. Na taj način doprinijet ćemo ostanku naših mladih stručnjaka u Hrvatskoj jer ćemo im omogućiti profesionalni razvoj i ono što je mnogima san: živjeti i imati posao u vlastitoj zemlji i u tvrtki koja je poželjan poslodavac", istaknula je na predstavljanju predsjednica Uprave Gordana Kovačević, dodavši da će i razvojni centri u Zagrebu i Splitu biti prošireni zbog istraživačkih aktivnosti na području razvoja 5G mreže.

Podsjetila je kako su i ti centri krenuli s malim brojem zaposlenih, a danas Zagreb zapošljava 800 stručnjaka, dok ih u splitskom razvojnom centru radi 600.

Poruka premijeru: "Proglasite projekt 5G strateškim projektom!"

Vezani članci Sabor Oporba oštro protiv kažnjavanja građana: "Ako će se ljudima zabranjivati stvari koje su inače normalne, onda smo u izvanrednom stanju" Andrej Plenković i Peđa Grbin Milanovićev rejting u slobodnom padu, većina građana ne podupire rad Vlade. HDZ daleko ispred SDP-a, a za treće mjesto nastala prava gužva

Kovačević je pozvala premijera Andreja Plenkovića da projekt 5G proglasi strateškim projektom te da se osigura povoljno i stabilno investicijsko okruženje za razvoj gigabitnih mreža budućnosti.

"Danas smo prezentirali 5G mrežu i infrastrukturu koja omogućava velike mogućnosti za razvoj, koja će povezati milijarde uređaja i omogućiti razvoj novih rješenja i aplikacija. Imamo šansu za digitalnu transformaciju", istaknula je Kovačević.

Hrvatska će postati jedna od zemalja predvodnica razvoja 5G mreže koja će povezivati sve uređaje na internetu, a do 2025. godine oko 100 milijardi uređaja bit će na taj način umreženo.

Premijer Plenković rekao je kako se projekt Ericsson Nikole Tesle, odnosno otvorenje centra u Osijeku, "uklapa u Vladin projekt Slavonija, Baranja i Srijem, privlačenju privatnih investicija i ostanku naših ljudi u Hrvatskoj".