Kompanija Ericsson Nikola Tesla najavila je da u Osijeku s radom počinje razvojno-istraživački centar čiji će stručnjaci biti angažirani na razvoju nove 5G tehnologije. Centar bi trebao omogućiti, kako je kazala predsjednica Uprave ENT-a Gordana Kovačević, da mladi stručnjaci ostanu u Slavoniji, koja je najviše pogođena iseljavanjem.

Galerija +0 Gordana Kovačević (Foto: Dnevnik.hr)

U novom razvojno-istraživačkom centru u Osijeku tvrtke Ericsson Nikola Tesla koji već zapošljava 20 stručnjaka kako bi radili na razvoju 5G tehnologije svoju bi budućnost mogli pronaći brojni mladi stručnjaci koji možda razmišljaju o odlasku u inozemstvo. Naime, tvrtka je u utorak predstavila svoje aktivnosti na području istraživanja i razvoja pete generacije mobilnog sustava pod nazivom "Usmjereni na budućnost".

"Velika je to i pozitivna vijesti za cijelu zemlju i naše građane, posebno za Slavoniju. Sa sveučilištem u Osijeku, s Gradom i Županijom napravit ćemo fantastičan model. Na taj način doprinijet ćemo ostanku naših mladih stručnjaka u Hrvatskoj jer ćemo im omogućiti profesionalni razvoj i ono što je mnogima san: živjeti i imati posao u vlastitoj zemlji i u tvrtki koja je poželjan poslodavac", istaknula je na predstavljanju predsjednica Uprave Gordana Kovačević, dodavši da će i razvojni centri u Zagrebu i Splitu biti prošireni zbog istraživačkih aktivnosti na području razvoja 5G mreže.

Podsjetila je kako su i ti centri krenuli s malim brojem zaposlenih, a danas Zagreb zapošljava 800 stručnjaka, dok ih u splitskom razvojnom centru radi 600.

Poruka premijeru: "Proglasite projekt 5G strateškim projektom!"

Vezani članci Andrej Plenković Plenković u Saboru predstavio proračun za iduću godinu: ''Cilj je ostvariti socijalnu i zdravstvenu sigurnost'' Katarina Peović, Andrej Plenković, Karolina Vidović Krišto Paljba po Plenkoviću: "Žao mi je što imam samo minutu da vam taj šalabahter razvalim", "Ponašate se kao Sanader"

Kovačević je pozvala premijera Andreja Plenkovića da projekt 5G proglasi strateškim projektom te da se osigura povoljno i stabilno investicijsko okruženje za razvoj gigabitnih mreža budućnosti.

"Danas smo prezentirali 5G mrežu i infrastrukturu koja omogućava velike mogućnosti za razvoj, koja će povezati milijarde uređaja i omogućiti razvoj novih rješenja i aplikacija. Imamo šansu za digitalnu transformaciju", istaknula je Kovačević.

Hrvatska će postati jedna od zemalja predvodnica razvoja 5G mreže koja će povezivati sve uređaje na internetu, a do 2025. godine oko 100 milijardi uređaja bit će na taj način umreženo.

Premijer Plenković rekao je kako se projekt Ericsson Nikole Tesle, odnosno otvorenje centra u Osijeku, "uklapa u Vladin projekt Slavonija, Baranja i Srijem, privlačenju privatnih investicija i ostanku naših ljudi u Hrvatskoj".
 


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju