Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik u vašem selu: Smiljan

Što to Tesla drži u rukama? Voditeljicu Memorijalnog centra iznenadilo je što sve posjetitelji traže

Kip Nikole Tesle (Foto: Dnevnik.hr)
Kip Nikole Tesle (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sir proizveden u Smiljanu (Foto: Dnevnik.hr) Sir proizveden u Smiljanu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr OPG Matanić (Foto: Dnevnik.hr) OPG Matanić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Ulazak u selo Smiljan (Foto: Dnevnik.hr) Ulazak u selo Smiljan (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr OPG Matanić (Foto: Dnevnik.hr) OPG Matanić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Kip Nikole Tesle (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Dnevnik u vašem selu bio je u Teslinom selu. Zahvaljujući Memorijalnom centru Nikola Tesla kroz Smiljan prođe 50.000 posjetitelja godišnje, a 300 stanovnika Smiljana teško zadovoljava sve turističke potrebe za domaćim proizvodima i seoskom zabavom.

U selu Smiljan stoji skulptura Nikole Tesle koji drži polovice sfere u rukama. Razne grupe ljudi iz sela mogle bi različito tumačiti što on zapravo drži, ovisno o svojim interesima.

Pročitajte i ovo Dnevnik u vašem selu: Kako zadržati mlade na selu? (Foto: Dnevnik.hr) 1 - 1 Dnevnik na selu Kuće i zemljišta za jednu kunu: Ova bi općina od iduće godine mogla postati među najpoželjnijima u Hrvatskoj Berliner Strasse u selu Tijarica (Foto: Dnevnik.hr) Oni odlaze, Nijemci dolaze Dobro došli u Berliner Strasse, seosku ulicu iz koje mještani kreću trbuhom za kruhom u Njemačku

Voditeljicu Memorijalnog centra Nikola Tesla Nikolinu Trpan iznenadilo je što sve posjetitelji od njih traže. Uz Teslu i polovice koje drži, žele vidjeti i domaće životinje.

Stanovniku sela Željku Jeliniću turisti ne bi smetali, a Tesla za njega u rukama drži kopita. On je vlasnik konja kojeg je planirao koristiti u turističke svrhe, za jahanje.

Marina Miškulin ipak bi rekla da Tesla drži dvije polovice sira. Dnevno u Smiljanu proizvede 7 do 14 sireva. Za sezonu ta je brojka ništa jer u jutarnjim satima posao plane. Za vrijeme sezone trebala bi imati barem 25 sireva dnevno i dodatno skutu i sirutku.

Voditeljica Trpan misli da posjetitelje koji su došli vidjeti Teslu treba preusmjeriti na kupnju domaćih proizvoda. „Marmelade, pekmeze i slično, ja sam mislim da treba što bolje iskoordinirati da naši posjetitelji što više kupe od naših proizvođača“, kaže Trpan.

Tesla bi za proizvođača krumpira Ivana Drenovca također mogao držati pole krumpira. „Urod uspijeva kako koje godine, ponekad zeru bolje, ponekad zeru slabije“, kaže Drenovac. Najčešći su mu kupci putnici iz Rijeke i Zagreba.

Uz Teslu, za boljitak Smiljana bori se njegov gradonačelnik Karlo Starčević. Ne slaže se s trenutačnim poticajima koje daje država i smatra da su izvor kriminala, nerada i lopovluka. Smatra da bi se poticaji trebali davati po komadu, litri ili kilogramu.

A vlasnike zemlje oko Memorijalnog centra Grad Gospić ove će godine isplatiti ili izvlastiti. „Želimo izgraditi Teslin laboratorij, gdje će nam dolaziti znanstvenici iz cijeloga svijeta i gdje će patentirati njegove patente i nedovršene izume“, objasnio je Starčević.

Tesla u rukama zapravo drži magnete i moguće je da će u Smiljan dovesti cijeli znanstveni svijet.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene