Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje po treći put

Nikica Jelavić o ubojstvu Dominija: Nisam kriv

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nikica Jelavić izjasnio se danas pred Sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda treći put, da nije kriv, za ubojstvo slučajnog prolaznika Zorana Dominija, pokušaj ubojstva Vjeke Sliška i Jurja Dodića 1995. te pokušaj ubojstva Vjeke Sliška i Ivice Bertića 1999. kad je i ubijen Domini.

'Nisam kriv', rekao je Jelavić na početku trećeg suđenja za te zločine, nakon što je posljednju oslobađajuću presudu Županijskog suda Vrhovni sud ukinuo u listopadu prošle godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napokon u Zagrebu Jelavić prespavao u pritvoru Slika nije dostupna 'Nije kriv' Vrhovni sud oslobodio optužbi Nikicu Jelavića?

Potpuno izmijenjeno Sudsko vijeće prihvatilo je sve dokazne prijedloge tužiteljstva i obrane Nikice Jelavića, koji trenutačno nije zaposlen, a u međuvremenu je diplomirao veterinarsku medicinu. Tako će, osim čitanja, iskaza svih saslušanih svjedoka, što je predložilo tužiteljstvo, na prijedlog obrane biti saslušana supruga Nikice Jelavića, Ana Jelavić, kako bi se utvrdilo je li Jelavić koristio kreditnu karticu za vrijeme pokušaja ubojstva Sliška i Bertića, kada je ubijen građanin Zoran Domini.

Obrana traži ponovno ispitivanje svjedoka

Također na prijedlog obrane bit će izvršen očevid i djelomična rekostrukcija u suterenskom stanu u Maksimirskoj 108, kako bi se utvrdilo je li se s toga mjesta moglo promatrati Sliškovo kretanje. Obrana je također zatražila da se kao svjedoke ponovno ispitaju bliski prijatelji pokojnoga Vjeke Sliška, Juraj Dodić, Vinko Žuljević, Vlado Rajić, Mijo Kovčo i zaštićeni svjedok broj 2. Obrana smatra da je Tužiteljstvo uz pomoć zaštićenog svjedoka broj 2, kao svoga agenta, manipuliralo tim svjedocima.

Rasprava se nastavlja 5., 16. i 17. lipnja, a zbog velikoga zanimanja medija za to suđenje, bit će održana na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Po ocjeni Vrhovnog suda, prvostupanjski sud preuranjeno je prihvatio Jelavićev alibi da je kobne noći u studenome 1999., kada je u atentatu na Sliška ubijen prolaznik Domini, oko 1 sat stao na benzinskoj postaji u Jagićevoj ulici i karticom platio gorivo. Naime, na suđenju je utvrđeno da je tom istom karticom netko drugi u dva navrata plaćao gorivo, dok je Jelavić već bio u pritvoru.

Nije uzet u obzir vještački nalaz

Vrhovni sud je ustvrdio i da nije uzet u obzir vještački nalaz prema kojemu se ne može prihvatiti Jelavićeva obrana da tragovi baruta na njegovim rukama potječu od pucanja u streljani dan ili dva prije kobnog događaja, jer je zbog protoka vremena nemoguće da se barutne čestice tako dugo zadrže. Vrhovni sud se osvrnuo i na najveći dio obrazloženja prvostupanjske presude za događaj na Cvjetnom trgu iz 1999. koji se odnosio na Jelavićev DNK. Policija je biološki trag našla na tablicama "mercedesa" iz kojega je ručnim bacačem pucano na Sliška, pri čemu je poginuo Domini.

Još u listopadu 2006. Vrhovni je sud odlučio da se nalazi i mišljenja, te iskazi vještaka biologa ne izdvajaju iz spisa, pa je, po njihovoj ocjeni, Županijski sud bespotrebno ponovno isticao propuste o načinu uzimanja uzoraka biološkog materijala, kao da se radi o nezakonitim dokazima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene