Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Žalbeni sud u Beogradu ukinuo je preusudu po kojoj je 14 pripadnika bivše JNA i paravojnih postrojba osuđeno na zatvorske kazne od četiri do 20 godina zbog ubojstva 70 hrvatskih civila u Lovasu. Naloženo je ponavljanje suđenja.


Odluku Žalbenoga suda u Beogradu kojom je ukinuta presuda po kojoj je prošle godine 14 pripadnika bivše JNA i paravojnih postrojba osuđeno na zatvorske kazne od četiri do 20 godina zbog ubojstva 70 hrvatskih civila u Lovasu te je naloženo ponavljanje suđenja Lovašani ocjenjuju razočaravajućom i ponižavajućom i za žrtve i za preživjele svjedoke zločina počinjenih u tomu srijemskom mjestu 1991.

Vezani članci Danka Derifaj Reporterka Provjerenog donosi nove detalje o Hrvatima u Ndoli: "Sve troškove snose sami." Opovrgnula je i informaciju iz jednog dnevnog lista Slike žrtava pokolja u Lovasu (Foto: Dnevnik.hr) Suđenje za pokolj Hrvata u Lovasu: "Neke obitelji zbog dugotrajnog postupka neće dočekati pravdu"

"Kada uzmemo u obzir sve te podatke o stradanju, ali i mučenja ljudi, žena i djece, ubijanje civila, na odluku da se ukine presuda i ponovi suđenje možemo samo izraziti ogorčenje i razočaranje", rekla je načelnica općine Lovasa Tanja Paša dodajući da su Lovašani bili razočarani i kada su bile izricane presude za zločin počinjen u njihovu mjestu jer smatraju da je 128 godina zatvora, na koliko su ukupno osuđena 14-orica optuženih za 70-ak žrtava, "strašno malo".

Po njezinim riječima, ponovno suđenje ponovno će traumatizirati preživjele svjedoke jer će morati opet prolaziti kroz ono kroz što su prošli, a upitno je i koliko će za biti motivirani za svjedočenje.

Srbija: Ukinuta presuda za ratne zločine u Lovasu

"Nije nemoguće da dio svjedoka sada i odustane. Osim toga, mnogi su od njih u starijoj dobi", rekao je Stjepan Milas, koji je u vrijeme izricanja presude u Beogradu prije godinu i pol bio načelnik Lovasa. Novo suđenje posebno će teško podnijeti Lovašani koji su preživjeli torture u okupiranom selu u jesen 1991. te obitelji ubijenih i poginulih, istaknuo je i dodao da su neki svjedoci u međuvremenu i umrli.

Lovašanin Jakov Peulić, koji je svjedočio u procesu koji se vodio u Beogradu, smatra kako ukidanje presude za zločine počinjene u Lovasu nije dobra vijest te da "tu nema nikakve pravde" za to mjesto.

Po navodima optužnice sa suđenja u Beogradu, tijekom napada na Lovas 10. listopada 1991. u kućama i u dvorištima ubijena su 22 civila, a do 18. listopada ubijene su još 23 osobe u improviziranim zatvorima.

Optužene se teretilo da su 18. listopada 1991. natjerali 50-ak civila u minsko polje na ulazu u mjesto, pri čemu su poginula 22 Lovašana.

Sudsko vijeće Odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 26. lipnja 2012. osudilo je 14-oricu optuženih pripadnika JNA, paravojne postrojbe "Dušan silni" i lokalne teritorijalne obrane na ukupno 128 godina zatvora zbog okrutnih zločina u Lovasu. Prvooptuženi u tom postupku bio je Ljuban Devetak, koji je osuđen na 20 godina zatvora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju