Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

SAD su se neizravno uključile u proces generalima Gotovini, Čermaku i Markaču, i to putem članka u New York Timesu, u kojem je objavljen opsežan tekst u kojem se prvi puta spominje suradnja američke i hrvatske vojske u akciji Oluja te se navodi kako je Oluja bila pod nadzorom.


Omiljenom hrvatskom generalu, koji je predvodio brutalnu operaciju istjerivanja Srba iz Istočne Hrvatske potkraj rata na Balkanu, počelo je suđenje na Haškom sudu, za ratne i zločine protiv čovječnosti, piše novinarka Marlise Simons.

Vezani članci Slika nije dostupna Pakistan: Bombaš s Times Squarea nije djelovao samostalno Slika nije dostupna Napad na Times Squareu osumnjičeni je planirao sam?

General Ante Gotovina, koji je usko surađivao s američkim savjetnicima, zapovjedao je vojnom akcijom u ljeto 1995., kojom je završila srpska okupacija Istočne Hrvatske i kojom je više od 150 tisuća Srba protjerano iz gradova i sela u kojima su živjeli generacijama.

Četverodnevna operacija u području Krajine bila je prekretnica u ratu, koju Hrvati slave kako junačko oslobađanje svoje zemlje, dok je Srbi oplakuju kao najveći pojedinačni slučaj 'etničkog čišćenja' u ratovima od 1991. do 1995. u kojima se raspala Jugoslavija.

>> 'Ante Gotovina priveo je kraju razaranja na području bivše Jugoslavije'

>> Obrana generala Gotovine: Tužiteljstvo ne može dokazati optužbe

>> 'U optužnicama protiv generala vidim svoje rečenice, što znači da sam u pravu'

Tužitelji na Sudu za ratne zločine, iako ne dovode u pitanje hrvatsko vraćanje teritorija pod svoju kontrolu, optužuju generale Gotovinu, i njegovu dvojicu suoptuženika generale Ivana Čermaka i Mladena Markača, za zločine među kojima su namjerno bombardiranje civilnih meta, dozvoljavanje vojsci da provodi nasilne radne tijekom i nakon akcije, teroriziranje civila, pljačke i spaljivanje srpskih domova.

U svom uvodnom izlaganju u utorak, tužitelj Alan Tieger je kazao da je više od 350 civila ubijeno tijekom kolovoza i rujna 1995., da ih većina nije bila u borbama, već su ubijeni u osvetničkim pohodima.

Odvjetnici koji prate suđenje kažu da će ono možda pojasniti do sad nedovoljno razjašnjenu i tajnovitu američku ulogu u toj odlučnoj protuofenzivnoj hrvatskoj akciji protiv Srba.

Savjetnici američke vojske, među kojima su bili umirovljeni i aktivni časnici, pomogli su isplanirati operaciju, a Amerikanci su usmjerili svoje špijunske letjelice preko zone operacija kako bi dobili gotovo istovremene obavještajne podatke za hrvatske snage, tvrde hrvatski dužnosnici.

Sjedinjene države nisu nigdje navedene u bilo kojoj od optužbi vezanih za operaciju, ali moguće da će biti otkrivene neke od njihovih obavještajnih metoda i izvora, rekli su odvjetnici na sudu. U ljeto 1995. Sjedinjene države i druge zapadne zemlje tražile su načina za umanjivanje opsega teritorija koji su srpske snage vojno zauzele u Bosni i Hrvatskoj, kako bi stvorili održavi mirovni plan.

Washington se vrlo zainteresirao za suđenje, a američki diplomati posjetili su UN-ov Sud za ratne zločine u Hagu, kako bi raspravili sulučaj, kazao je jedan od bivših tužitelja.

Važnost suđenja za Hrvatsku, gdje se tri generala smatraju herojima, očito je iz cijele brigade odvjetnika – branitelja. Među njima su četiri odvjetnika s izravnim iskustvom na Sudu, što je bez presedana. Jedan od njih je Greg Kehoe, bivši tužitelj Haškog suda, koji predvodi obranu generala Gotovine.

Kehoe je također radio za Sjedinjene države, kao glavni američki odvjetnik pri Iračkom Specijalom sudu u Bagdadu, gdje je vodio veliki ured koji je pripremao optužnice protiv Sadama Husseina i njegovih najbližih dužnosnika.

Na Haškom sudu, tri branjenika, koji su se izjasnili da se ne smatraju krivima, sjede jedan do drugog, među njima su samo zatvorski čuvari UN-a. Kad je stigao u sudnicu, general Gotovina se nasmješio i mahnuo publici u galeriji, a zatim su on i ostali slušali prijevode suđenja. Suđenje se također može pratiti preko video prijenosa iz sudnice. Hrvatska ga televizija prenosi uživo.

Za hrvatske gledatelje moglo bi to značiti da će vidjeti neke neželjene detalje i otkrića u podužim izlaganjima tužitelja o počinjenim zločinima. Hrvatski nacionalistički mediji naširoko su izvještavali o srbijanskim akcijama, često cenzurirajući vijesti sa suđenja koje su bacale loše svjetlo na Hrvate.

Tužitelj, g. Tieger, detaljno je opisivao brutalnosti za koje tvrdi da su ih počinili hrvatski vojnici i policija u srpskim selima. Rekao je da su spalili stotine domova, ubijali stare ljude koji nisu mogli otići, ubijali stoku i zatrovali bunare, kako bi spriječili povratak srpskih izbjeglica. Operacija je ostavila „stašnu pustoš uništenih domova i sela“, rekao je Tieger.

Tužitelj je ciritao i riječi generala Gotovine, koji je u danima nakon operacije svoje vojnike nazivao 'razmaženom djecom' i 'barbarima'.

Odvjetnici na sudu kažu da su trojica generala jedini ljudi koji su odgovorni za nedjela, jer su glavni politički donositelji odluka – predsjednik Franjo Tuđman i njegov najuži krug suradnika – mrtvi.

Nakon Tuđmanove smrti, glavna haška tužiteljica u to doba Carla del Ponte, izjavila je kako je njezin ured bio blizu završavanja optužnice u kojoj bi se Tuđmana optužilo za predvođenje 'ujedinjenog zločinačkog pothvata' kojim je trebalo protjerati Srbe. U utorak, optužba je citirala Tuđmanove govore u kojima on krajiške Srbe naziva 'rakom u utrobi Hrvatske'.

Optužba je najavila da planira pozvati više od 130 svjedoka. Očekuje se da će suđenje trajati više od godine dana.