Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nevrijeme na Korčuli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U jakome olujnom nevrijemenu, praćenom tučom, tijekom protekle noći i danas prijepodne na otoku Korčuli, središnji dio otoka, posebice Općina Smokvica potpuno je poharana.

Istočni je pak dio otoka samo na pojedinim mjestima doživio štete, doznaje se od načelnika Općine Smokvica, Lenka Salečića.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj Slika nije dostupna Najgore u Alabami VIDEO: 137 tornada poharalo jug SAD-a, poginulo najmanje 305 ljudi

U Žrnovu su poplavljena polja, nasadi i dijelom uništeni vinogradi i maslinici. 

Jaka tuča nepravilnog oblika ,veličine oraha, oštetila je mnoge automobile, krovove i poplavila više obiteljskih kuća. 

Najveće štete su učinjene u općini Smokvica gdje se uzgaja poznato bijelo vino Pošip, a procjenjuje se da je palo više od 130 litara kiše po metru četvornom te su vinogradi još pod vodom. 

Od direktora Poljoprivredne zadruge u Smokvici, Lovora Salečića, doznaje se da nema stanovnika ove općine koji nije doživio štetu. Voćnjaci i povrće su u cijelosti uništeni, a šteta izazvana nevremenom je vrlo visoka. 

Najviše je stradala vinova loza, koja je u fazi sazrijevanja, te se procjenjuje da je uništeno 80 posto uroda. 

Točniji podatci znat će se za koji dan dok stručne ekipe obave detaljni pregled uništenih područja. Općinsko povjerenstvo Općine Smokvica, nakon što je obišlo teren, obavijestilo je 

Dubrovačko-neretvansku županiju da se proglasi elementarna nepogoda, jer su osim maslinika, vinograda i poljoprivrednih kultura, nastradale i kuće, plovila i vozila, kazao je načelnik općine Salečić.

Vodene bujice i slapovi potekli su danas i uskim ulicama u gradu Korčuli, dok su velike oborinske vode stvarale probleme u prometu.

Zbog nevremena i kišne prognoze za još nekoliko idućih dana, danas su trajekti preko Pelješkog kanala plovili stalno, bez plovidbenog reda, a Korčulu je napustilo više od 500 vozila stranih registracija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene