Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovor Vlade i Gradova

Nema ukidanja gradova i općina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sastanku je Vlada s predstavnicima Udruge gradova razgovarala o sadašnjem sustavu gradova i općina, te su zaključili kako ukidanja tih administartivnih cjelina za sada neće biti.

Predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, ministar financija Slavko Linić, ministar uprave Arsen Bauk i ministar pravosuđa Orsat Miljenić sastali su se s predstavnicima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj, Vojkom Obersnelom, predsjednikom Udruge, Davorom Žmegačem, potpredsjednikom Udruge, Željkom Sabom, potpredsjednikom Udruge, Zvonimirom Vrančićem, članom Predsjedništva, i Dinkom Pirakom, predsjednikom Nadzornog odbora.

Pročitajte i ovo Nabava Pantovčak - 3 Nabava na Pantovčaku Novac, čini se, nije problem u Uredu predsjednika: Samo za rezano cvijeće izdvojeno 25.700 eura Novac - 2 Domišljati muljatori U zgradu na tajnoj lokaciji ušla kamera Dnevnika Nove TV: Istražitelji zaštićena identiteta otkrivaju o čemu se radi

Dogovoreno je kako se za sada neće ukinuti gradovi i općine, a posebna tema bilo je sedam gradova koji nisu prihvatili proračun za ovu godinu zbog neslaganja gradonačelnika i gradskih vijeća koji se oko raspodjele gradskih sredstava moraju složiti.

Ministar uprave Arsen Bauk kazao je kako se tako spriječava neizglasavanje budžeta do kojeg je olazilo zbog sukoba različitih političkih opcija

'Došlo je do zajedničkog stava da je potrebno izmijeniti sadašnji sustav, da se primjerice kod donošenja proračuna, a i u nekim drugim slučajevima na izbore ide i za Vijeće i za Gradonačelnika, jer će na taj način biti postignuta ravnoteža i mehanizmi će biti puno jednostavniji. I onda će svi morati odgovarati građanima zbog čega se ide na izbore. Sadašnji sustav to nije omogućavao', rekao je Bauk.

'Što se tiče političke pozicije, izbjeći će se bahatost, tvrdoglavost i ono što je uzrokovalo nefunkcioniranje sustava, tamo gdje Vijeće i Načelnik nisu iz iste političke opcije ili ne mogu surađivati', pojasnio je ministar.

Predstavnici Vlade i Gradova razgovarali su o poreznoj reformi koja bi direktno zadirala u prihode gradskih budžeta.

'Dogovorili smo da se ubuduće neće događati da se donose odluke kojima će se direktno utjecati na smanjenje proračuna jedinica lokalne samouprave', kazao je novinarima Vojko Obersnel.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene