Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba im zaštita

Pred povrtlarima, voćarima i ratarima je neizvjesna noć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neće biti šljivovice... I ne samo šljivovice. Pohara li mraz voćke i povrće, sprema nam se i još veći uvoz. Poljoprivrednici se još nisu oporavili od prošloga mraza, a sada se opet spremaju na najgore.

Voćke u punom cvatu. Dovoljan je samo jedan mraz da nikada ne propupaju. Slavonski voćar Domagoj Škobić na mraz je krenuo vjetrenjačama.

Pročitajte i ovo Vrijeme 5. svibnja Vremenska prognoza Početak tjedna donosi žuti meteoalarm za dio Hrvatske: Slijedi nova promjena Ilustracija Vremenska prognoza Na prijelazu prema ljetu: Stiže ljepše vrijeme, ali do kada će potrajati?

"To je sistem mobilne vjetrenjače. Radi na način da se zrak sa 8 i pol metara spušta dolje. Zapravo, vrtložimo zrak i tako dižemo temperaturu. Mislim da možemo obraniti nasad do minus 4 stupnja", kaže ovaj voćar.

Domagoj se sprema na najgore. Pred njim neprospavana noć. "Pravu opasnost očekujemo noćas, odnosno sljedeće jutro kad kiša stane, nebo se razvedri, i tada zapravo očekujemo da može biti do minus 2, minus 3", kaže.

Povrtlar Franjo Raucher – Puba strahuje od mraza. Svoje je povrće zaštitio specijalnim platnom. "To malo zaštiti i toplinu drži, ali ne valja zato što je kiša i vidite on se zalijepi na list i još jače djeluje kad je mraz, onda bude led gore."

Niske temperature ne pogoduju ni povrću u plastenicima. "Malo tuguje, listovi žuti, u plasteniku krastavac, tikvica i sad paprika, baš sam mislio rajčicu saditi, dobro što nisam", rekao je Raucher – Puba.

Baranjski ratar Dani Varga mirno šeće svojim selom. Sretan je što još nije krenuo u proljetnu sjetvu. "Ponukani ovakvim klimatskim promjenama prošlih godina pribjegavamo kasnijoj sjetvi, baš zbog ovakvog vremena koje se sad događa", kaže Varga.

Ekstremno visoke temperature u ožujku mnoge su ratare ponukale na raniju sjetvu. S ljetnih plus 25 temperatura se u samo nekoliko dana spustila na zimskih nula.

"Ako je malo soju ranije posijao, ako je nikla, ona bi mogla jako stradati, na žalost", dodaje Varga. U tvornici pod vedrim nebom sve loše, ali dobro stiže odozgo. Neizvjesna je noć pred povrtlarima, voćarima i ratarima.

Više od 80 posto hrvatskih voćnjaka nema nikakvu zaštitu od mraza. To potvrđuje i prošlogodišnja šteta koja se zbrajala u stotinama miljuna kuna. Među njima je voćar Stjepan Zorić koji je pojasnio da su se mnogi prijavili na natječaje ruralnog razvoja iz fondova EU kako bi kupili potrebne alate, ali da su natječaji poništeni.

''Osobno sam prošle godine izgubio više od 50% uroda, kolege u sjeverozapadnoj Hrvatskoj izgubili su i do 100%. Ako bi se to opet dogodilo, bio bi to krah voćarstva u Hrvatskoj. Ali, optimisti smo i ipak vjerujemo u čuda'', rekao je.

Na pitanje o zaštitnim alatima, kaže da su oni vrlo skupi i da nažalost nisu prošli na natječajima za fondove ruralnog razvoja. ''To dosta sporo ide i mi jako teško hvatamo korak u smislu konkurentnosti proizvodnje s europskim. Oni imaju dobar pristup u programu ruralnog razvoja, financiranju, bankama'', rekao je Zorić..

''Bez ulaganja u modernu tehnologiju koja je zna našu proizvodnju neophodna, nema napretka'', kazao je.

Na potrošače mraz ne bi utjecao, ali bi na voćare. ''Mi smo dio zajedničkog poljoprivrednog tržišta EU. Zajedničko tržište reagira na način da se dio roba, kad se dogodi problem na jednom području Europe, prebacuje na drugi. Održava se jedna cijena. Prosječna cijena voća u Europi je stabilna već deset godina i ona je poznata. Neće biti poremećaja na tržištu, ali bilo bi problema za hrvatske voćare'', zaključuje Zorić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene