Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Propuštanje rokova

Tko je kriv za dugotrajne sudske postupke? "Kod nas je nacionalni sport da svi peru ruke od odgovornosti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neefikasnost sudova i propuštanje svih rokova u aferi Agram protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića otvorili su pitanje na koji način domaće pravosuđe funkcionira. No, nije to jedini primjer pravosudne blamaže.

Milanu Bandiću sada bi mogli odmrznuti imovinu blokiranu u aferi AGRAM. Bandić je bez komentara na taj i na drugi slučaj – štandovi, zbog pogodovanja udruzi U ime obitelji. Suđenja su na čekanju. Obje Bandićeve optužnice zapele su na Vrhovnom sudu.

Pročitajte i ovo Ognjen Božović, odvjetnik obitelji ubijene djece - 2 U svojstvu svjedoka Otac ubojice iz beogradske škole došao na sud. Njegov potez duboko povrijedio obitelji ubijene djece OŠ Ribnikar u svibnju je pogodila tragedija Suđenje Otac dječaka ubojice šokirao sve u sudnici: Njegove riječi iznenadile prisutne

Tko se još sjeća famoznog i navodno prenapuhanog bojanja tunela? Optužnica protiv Slavena Žužula i bivših čelnika HAC-a podignuta je prije dvije godine. Nakon šest i pol godina istrage. A sada je na doradi, ali i u slovenskim rukama.

Pravomoćni sudski epilog, zbog navodno sumnjivih kredita, nije dočekao ni Josip Protega, bivši šef Uprave HPB-a.

U prekidu su dva Sanaderova slučaja: INA - MOL čeka očitovanje suda Europske unije. A još se ne zna obustavlja li se ono za aferu HEP DIOKI. Iskaz Ivana Mravka koji je preminuo bio je ključan.

"Nije dobro, jer se moglo i trebalo o tome davno prije razmišljati", rekao je odvjetnik Branko Šerić.

"Sud je vezan dokazima, koje je predložila jedna strana - jesu li oni dobri ili loši on ih mora provesti", dodaje Mate Matić, odvjetnik Slavena Žužula.

Da su prije dolaska na sud dokazi bili čvrsti - Državno odvjetništvo ne dvoji, neovisno je li riječ o velikim ili manjim predmetima. Kažu: rade po zakonu i u rokovima, a kritike odbacuju.

"Ne postoji nikakva veza između kvalitete optužnica i dugotrajnosti sudskih postupaka, te u tom smislu ne postoji niti bilo kakva odgovornost državnog odvjetništva", priopćili su iz DORH-a.

Ovisno koga pitate - sudove, tužitelje ili odvjetnike - nitko ne preuzima krivnju za dugotrajne postupke.

"Kod nas je to nacionalni sport da svi peru ruke od svoje odgovornosti, u ovom slučaju nema nekog tko je apsolutno odgovoran, ali nema nikog tko je apsolutno nevin!", rekao je Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda.

Dugotrajna suđenja i nerad plaćaju i porezni obveznici. U stotinama milijuna kuna. A penali pred europskim sudovima - još su i veći.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene