U Vladi obećavaju ubaciti u petu brzinu kad je riječ o povlačenju novca iz europskih fondova. Prošle godine neki se ministri nisu iskazali. A kad ih se pita zašto - neki kažu - to im je simpatično pitanje!

Galerija


U osječkoj zračnoj luci gužvi nema. No, nadaju se većem broju letova i putnika. Iduće godine bi ih mogla dočekati dotjerana zgrada.

Vezani članci Tko je zaradio na Afganistanu? - 1 Jedna je od najsiromašnijih zemalja svijeta, ali Afganistan zapravo leži na velikom bogatstvu. Stručnjak otkriva da se sada u sve uključuje - nova svjetska sila Videozid: Užasna obnova Zagreba - 3 Obnova puževim korakom: Tisuće zgrada u Zagrebu i dalje na čekanju, tko je za to kriv i koji još modeli obnove postoje?

"Sam projekat znači da će se povećati kapacitet putničke zgrade, da će putnicima biti komfornije i lakša komunikacija, izdvojit ćemo dijelove za maloprodaju i ugostiteljstvo", rekao je Davor Forhić, direktor zračne luke Osijek. 

I udovoljiti kriterijima Schengena, pa moraju odvojiti putnike na dolasku i odlasku. Projekt je dio Savjeta za Slavoniju. Vladin plan je povući dvije i pol milijarde eura iz EU fondova. Dosad su ugovorili oko 46 posto novca.

Mostova zastupnica upozorava: ugovoreno ne znači isplaćeno. I tvrdi - riječ je samo o PR-u.

"Naprosto - radi se o tome da je 5 županija reklo da ona ulaganja, koja bi se tamo dogodila na tom području se sabiru u tablice", rekla je Sonja Čikotić, saborska zastupnica Mosta. 

Hrvatska je prošle godine povukla 2 milijarde i 300 milijuna kuna manje od plana. Najveći podbačaj u Ministarstvu energetike. Pola milijarde manje i u poljoprivredi. No, oni su najviše novca i povukli. Korekcija je bilo i u Ministarstvu gospodarstva.

"Ti novci nisu izgubljeni, oni se sele u ovu proračunsku godinu", rekao je Darko Horvat. 

"To mi jako simpatično pitanje", komentirao je pak ministar Ćorić. 

Zdravko Marić rekao je kako "uvijek ističemo da je potrebno još više poraditi kako bi se ne samo postotci ugovaranja, već i same apsorpcije, odnosno povlačenja povećali."

A pita li se stručnjake - to bi mogao biti najveći problem.

"Ugovaranje sredstava je tek prvi korak - a prava borba za europski novac se odvija u provedbi projekata. Korisnici projekata u Hrvatskoj se muče s provedbom, imaju dosta problema s postupcima javne nabave. Pa se dio novca može i izgubiti", objašnjava konzultantica za EU fondove Nataša Mihoci. 

No, u vladi uvjeravaju - Hrvatska će obaviti domaću zadaću. I eure u što većem iznosu povući u iduće četiri godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr