Ponedjeljak nam, kako se već danima najavljuje, donosi znatno hladnije vrijeme nego što je to bilo dosada. Stiže nam i snijeg, a s njim i prava zima.

Galerija


Vrijeme će u ponedjeljak biti oblačno, u većini krajeva s kišom, a u gorju će padati i snijeg. U početku će biti mokar i topit će se, no tijekom dana se svakako očekuje i stvaranje debljeg snježnog pokrivača. Uglavnom će to biti između 10 i 25 centimetara, no na mjestima ga može napadati i do 40. Što se tiče nizinskog dijela, moguće je da i u sjeverozapadnim krajevima ponegdje zaleprša pokoja pahulja, a nošenog burom, malo snijega može biti čak i podno Velebita. No, to nije sve. Svašta nas još čeka u ponedjeljak.

Kao posljedica nove ciklone koja se formira iznad Alpi ona će u Jadranu još malo i ojačati te zatim krenuti prema jugu.

Jutro će u ponedjeljak biti oblačno, uglavnom i kišovito, a kiša će na sjeverozapadu početi još u noći. U gorju će u početku padati mokar snijeg, a na moru pljuskovi i grmljavina, pri čemu mjestimice ovdje može biti i obilnije kiše. Zapuhat će umjeren, ponegdje i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na sjevernom Jadranu bura s olujnim i orkanskim udarima, dok će u Dalmaciji još uvijek puhati jako i oštro jugo. U većini krajeva jutro će biti i topliji dio dana, a dolaskom fronte osjetno će zahladnjeti. U unutrašnjosti će temperatura u početku biti od 4 do 7, a na Jadranu uglavnom od 10 do 15 stupnjeva. Toplo se odjenite, trebat će vam.

Središnja Hrvatska
Snijega će tijekom dana biti i u višim predjelima središnje Hrvatske. U nizinama će uglavnom biti kiša, rijetko možda i pokoja pahulja. Uz sjeverac i sjeveroistočnjak bit će osjetno hladnije, a ni temperatura poslijepodne neće ići preko 5 stupnjeva. Često će biti i niža.

Slavonija
Glavnina oborine u Slavoniju stiže nešto kasnije. No, ni tada to neće biti neke veće količine. Padat će kiša, a tek u noći na utorak u gorju vjerojatno i snijeg. Temperatura se neće bitnije mijenjati, bit će između 4 i 8 stupnjeva, a hladnije će biti prema večeri.

Sjeverni Jadran
U gorskoj Hrvatskoj poslijepodne će biti zimski uvjeti. Očekuje se stvaranje snježnog pokrivača. Putujete li, svakako vodite računa o tome. Na sjevernom Jadranu će kišiti, a možda bude i malo snijega nošenog burom. Inače, bura će imati olujne, pa i orkanske udare, zbog čega se naravno očekuju i znatne poteškoće u prometu na tom dijelu. I ovdje će poslijepodne biti barem malo hladnije nego u prvom dijelu dana.

Dalmacija
U Dalmaciji također u ponedjeljak može biti obilnije kiše, kao i pljuskova praćenih grmljavinom. Uglavom će puhati jako i oštro jugo i to otprilike južnije od Šibenika, jer će negdje od sredine dana na zadarskom području već okrenuti na jaku i olujnu buru. S burom će osvježiti, jedino će južnije temperatura ipak dosegnuti 16 do 18 stupnjeva.

Vrijeme naredna tri dana
U utorak će još biti nešto oborina, u gorju i središnjoj Hrvatskoj ponegdje možda malo snijega, drugdje uglavnom kiša. Zadržat će se oblačno i hladno, od sredine tjedna i više suho. Na Jadranu će također do sredine tjedna biti kiše, ali i jake bure. U četvrtak nas čeka razvedravanje uz sve slabiji vjetar.