Zimska služba (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)
Zimska služba (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Od ponedjeljak stiže znatnija promjena vremena koja sa sobom donosi kišu, snijeg, vjetrovito vrijeme i niže temperature.


Još samo nedjelja će biti topla za ovo doba godine, a onda nam početkom tjedna stiže znatnija promjena vremena, zapravo - kiše će biti već i danas krajem dana u zapadnijim predjelima i na Jadranu, ali osobito u ponedjeljak, kada bi osim kiše uz osjetni pad temperature moglo biti i snijega - uglavnom u gorju, ali nije isključena mogućnost da pokoja pahulja nošena vjetrom zaleprša i u nizinama.

Vezani članci Katarina Jusić Snijeg i orkanski vjetar stvorili kaos na cestama: Zabilježene brojne nesreće, vozači na jednu stvar i dalje moraju posebno paziti Prevrnula se prikolica na autocesti A1 01 Snijeg i orkanska bura stvaraju velike probleme u prometu: Na A1 prevrnula se prikolica, ne putujte ako ne morate

Osim već spomenutih oborina i hladnoće u novom tjednu će biti i vjetrovito.

DHMZ najavljuje pretežno oblačan ponedjeljak uz kišu i snijeg, vjetrovito i osjetno svježije vrijeme.

Oborine će mjestimice biti obilne, a na Jadranu su mogući pljuskovi i s grmljavinom.

U gorju se očekuje stvaranje snježnog pokrivača, malo snijega može pasti i u središnjoj Hrvatskoj, a prema kraju dana nošen vjetrom mjestimice i na sjevernom Jadranu. Puhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u Dalmaciji jugo i oštro, a na sjevernom Jadranu bura s olujnim i orkanskim udarima.

Temperatura zraka kretat će se od 2 do 7, na Jadranu između 11 i 16 stupnjeva Celzijevih.

U Gorskom kotaru i do metar snijega

Istramet piše kako prvi snijeg stiže na Ćićariju i Učku, kao i da se u Gorskom kotaru može očekivati i pola metra snježnog pokrivača.

Već u utorak u Gorskom kotaru i Lici moglo bi biti i do metar snijega. Na Učki i Ćićariji, kažu, valja očekivati najmanje 10 do 15 centimetara snježnog pokrivača.

Podsjećamo da je od 15. studenog obavezna zimska oprema na zimskim dionicama svih javnih cesta u Hrvatskoj. Zato, ako već niste, što prije pripremite svoj automobil za vremenske neprilike koje su pred nama.

Također, s prelaskom na zimsko računanje vremena na snagu je stupila obaveza vozača da imaju upaljena svjetla pri svakom sudjelovanju u prometu.