Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLUČAJ FRANAK

Ne staju reakcije na odluku Vrhovnog suda: "Ako je nešto ništetno, to je ništetno od starta"

Aktualno Galerija Slučaj švicarac - 1 Slučaj švicarac - 1 Foto: DNEVNIK.hr Slučaj švicarac - 2 Slučaj švicarac - 2 Foto: DNEVNIK.hr Slučaj švicarac - 3 Slučaj švicarac - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Slučaj švicarac - 4 Galerija 1/4 >>
Ne staju reakciju na odluku Vrhovnog suda u slučaju švicarac. Udruga Franak održala je još jednu konferenciju za novinare – i to sucima pod prozorom – a Vrhovni sud se napokon oglasio priopćenjem koje upućuje i na to da još nije sve gotovo. Suci bi, naime, mogli suci ponovno na glasanje.

Udruga Franak održala je konferenciju za novinare na kojoj se ponovo izjasnila o presudi Vrhovnog suda u slučaju švicarac.

"Ja se ne mogu oteti dojmu da je šest sudaca koji su odlučili u korist banaka pod utjecajem Vlade Republike Hrvatske", rekao je predsjednik Udruge Goran Aleksić.

Ogorčeni su jer Vrhovni sud nije izglasao da imaju pravo na obeštećenje, nego da imaju pravo na zatezne kamate.

"I ovo treće pravno shvaćanje, koje je jedino dobilo dovoljna broj glasova sudaca, mora proći internu evidenciju zajedno s ova prva dva dana shvaćanja. Prema tome, priča je još daleko od gotove", rekao je odvjetnik Udruge Igor Metelko.

Pročitajte i ovo Anko Antabak STRAVA U ZAGREBU Dječji kirurg otkrio u kakvom je stanju stradali dječak te poručio: "Toliko je ozljeda da bi bilo strašno da stalno izvještavamo koliko djece dolazi"

Pročitajte i ovo Vladimir Putin "NISMO ODUSTALI OD PREGOVORA" Putin tvrdi da Rusija želi kraj rata u Ukrajini: "Naš cilj nije zavrtjeti kolo vojnog sukoba"

Na to upućuje i priopćenje Vrhovnog suda: "... pravna shvaćanja Vrhovnog suda o raspravljenim pitanjima bit će izražena u konkretnim sudskim odlukama koje su bile povod i predmet rasprave radi ujednačavanja sudske prakse. Za ta shvaćanja će ovaj sud biti vezan kada gore spomenute odluke budu otpravljene sa suda. Te odluke prethodno moraju proći kontrolu službe evidencije. U tim odlukama, ne samo što će biti izražena pravna shvaćanja ovog suda, već će biti izneseni razlozi o njihovom donošenju."

Postoji mogućnost i da će suci ponovno odlučivati.

"Potrošači koji su tužili ostaju u tužbama. Ja ne odustajem od svoje tužbe i idem do kraja, po potrebi i do Strasbourgu. Potrošači, kojih ima 35 tisuća, koji nisu tužili moraju tužiti prije 14. lipnja 2023. jer će izgubiti pravo na tužbu", rekao je Aleksić.

Ministar financija Marko Primorac u ovaj se slučaj ne želi miješati.

"Mi u potpunosti poštujemo trodiobu vlasti i bilo kakav komentar - bilo presude, bilo donošenje nekog suda o tome – bi bila neprimjerena", rekao je.

Mišljenje pravnog stručnjaka

Uz ovakvo mišljenje Vrhovnog suda, ako se pita docenta osječkog Pravnog fakulteta Matu Palića, postoji bitna razlika u pravu na obeštećenje između onih koji jesu konvertirali kredite i onih koji nisu.

"Ako članove iste skupine, a to su korisnici kredita, dovodite u nejednak položaj, prema Ustavu RH morate zato imati legitiman cilj, odnosno opravdan razlog. Ja ga u ovom trenutku ne vidim", rekao je.

Pročitajte i ovo Međugorje - 1 STAV KATOLIČKE CRKVE Čeka se odluka o Međugorju: "Mislim da je proglašenje svetištem samo pitanje vremena"

Pročitajte i ovo Slavlje dobitnika španjolske lutrije El Gordo ZNAK POČETKA BLAGDANA Podijelili 2,52 milijarde eura: Veliko slavlje zbog tradicionalne božićne lutrije

Banke ponavljaju svoj stav da su konverzijom obeštetili korisnike te da bi svako dodatno obeštećenje bilo diskriminatorno.

"Konverzija nije bila obeštećenje. Konverzijom nije konvalidiran ugovor koji je sadržavao one odredbe koje su ništetne i nepoštene. Dakle, ako je nešto ništetno, to je ništetno od starta", rekao je Palić reporterki Dnevnika Nove TV Josipi Krajinović.

Palić očekuje da će suci donijeti konačan stav, a na Vrhovnom sudu može se čuti da bi procedura kontrole odluke mogla biti završena već idući tjedan.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene