Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLUČAJ FRANAK

Pravo na obeštećenje: Stigla odluka Vrhovnog suda o kreditima u švicarskim francima koji su konvertirani u euro

Aktualno Galerija Švicarski franak Švicarski franak Foto: DNEVNIK.hr Krediti u švicarcima: Ilustracija - 1 Krediti u švicarcima: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Krediti u švicarcima: Ilustracija - 2 Krediti u švicarcima: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Krediti u švicarcima: Ilustracija - 3 Krediti u švicarcima: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Krediti u švicarcima: Ilustracija - 4 Galerija 1/5 >>
Vrhovni sud donio je odluku koja dijelom ide u korist 55.000 građana koji su zamijenili kredite iz švicarskog franka u euro i tražili su pravo na obeštećenje.

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je odluku koja dijelom ide u korist 55.000 građana koji su zamijenili kredite iz švicarskog franka u euro i tražili su pravo na obeštećenje. Za to je glasalo 13 sudaca tog suda, a za usvajanje odluke trebalo je 12 glasova.

Pročitajte i ovo Srpska policija POTRAGA U TIJEKU U Novom Sadu pretučeni članovi zagrebačkog kazališta: "Pitali su jesmo li iz Hrvatske"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U SKLADU S VREMENOM Jedan hrvatski grad odustaje od novogodišnjeg vatrometa: "Želimo zaštititi životinje i okoliš"

Vrhovni sud je priopćio da, prema odluci, potrošač koji je sklopio sporazum o konverziji kredita nakon sklapanja tog sporazuma ima pravo na isplatu pripadajućih zateznih kamata na više plaćene iznose koje mu je banka uračunala prilikom izračuna konverzije kredita od dana svake pojedine uplate do dana izvršene konverzije.

Predstavnik Udruge franak Goran Aleksić ocijenio je da je odluka najvišeg suda pravno neutemeljena i da je riječ o pokušaju kompromisa prema bankama.

''Odluka koju je donio Vrhovni sud je pravno neutemeljena i ne postoji u nijednom pravnom sustavu ni Republike Hrvatske niti bilo koje druge zemlje Europske unije. Nije moguće plaćati zatezne kamate na nešto čega nema. Ako nema glavnice duga, onda nema ni zatezne kamate'', rekao je Aleksić za Hinu.

Aleksić smatra da će odluka Vrhovnog suda od utorka ''pasti na Ustavnom sudu, a ako ne na tom sudu, onda sigurno na Europskom sudu za ljudska prava (ESLJP), jer potrošači imaju pravo na punu restituciju koja znači i glavnicu duga i zateznu kamatu''.

''Mi konverzijom nismo obeštećeni i zato imamo pravo na punu restituciju. Tako je prema pravu EU i prema hrvatskom pravu'', dodao je naglasivši kako građani mogu očekivati zatezne kamate na preplaćene iznose.

 

Priopćenje Vrhovnog suda prenosimo u cijelosti:

"Dana 13. i 20. prosinca 2022. održana je sedma (7) sjednica Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske radi zauzimanja pravnog shvaćanja o pravnim učincima sporazuma o konverziji Ugovora o kreditu u CHF u EUR i pravima potrošača.

Sjednica je sazvana zbog različitih pravnih shvaćanja izraženih u neotpravljenim odlukama ovog suda Rev-1096/2022-2 od 8. studenoga 2022., Rev-586/2019-11 od 16. studenog 2022. i Rev-639/2019-2 od 15. studenog 2022.

Na sjednici su razmatrana tri pravna shvaćanja, koja su trebala da bi bila usvojena dobiti minimalno 12 glasova sudaca, jer se odluke na sjednici Građanskog odjela donose većinom glasova svih sudaca.

Prvo pravno shvaćanje koje glasi:

'Potrošač koji je sklopio sporazum o konverziji kredita iz članka 19.c stavka 1. točke 6. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju ('Narodne novine', broj 102/15 – dalje: ZID ZPK), nakon sklapanja tog sporazuma nema pravo na povrat više plaćenih iznosa po osnovi nepoštenih i ništetnih ugovornih odredbi o promjenljivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli, koji bi predstavljali možebitnu razliku između ukupnog iznosa koji bi mu pripadao po osnovi ništetnosti navedenih odredbi do dana izvršene konverzije i uplaćenog iznosa koji je potrošaču banka uračunala prilikom izračuna konverzije kredita u skladu s člankom 19.c ZID ZPK', dobilo je glasove 6 sudaca građanskog odjela.

Drugo pravno shvaćanje koje glasi:

'Potrošač koji je sklopio sporazum o konverziji kredita iz članka 19.c stavka 1. točke 6. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju ('Narodne novine', broj 102/15 – dalje: ZID ZPK), nakon sklapanja tog sporazuma ima pravo na povrat više plaćenih iznosa po osnovi nepoštenih i ništetnih ugovornih odredbi o promjenljivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli u slučaju ako bi postojala razlika na štetu potrošača između ukupnog iznosa koji bi mu pripadao po osnovi ništetnosti navedenih odredbi do dana izvršene konverzije (jednako kao i onim potrošačima i korisnicima kredita u CHF ili kredita u kunama s valutnom klauzulom u CHF koji nisu mogli ili nisu izvršili konverziju) i uplaćenog iznosa koji je potrošaču banka uračunala prilikom izračuna konverzije kredita u skladu s člankom 19.c ZID ZPK', dobilo je 10 glasova sudaca građanskog odjela.

Treće pravno shvaćanje koje glasi:

'Potrošač koji je sklopio sporazum o konverziji kredita iz članka 19.c stavka 1. točke 6. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju ('Narodne novine', broj 102/15 – dalje: ZID ZPK), nakon sklapanja tog sporazuma, ima pravo u skladu s općim propisom iz članka 1111. stavak 1. Zakona o obveznim odnosima ('Narodne novine' broj 35/05 – dalje: ZOO), na isplatu pripadajućih zateznih kamata na više plaćene iznose koji je potrošaču banka uračunala prilikom izračuna konverzije kredita u skladu s člankom 19.c ZID ZPK obračunatih u skladu s člankom 1115. ZOO od dana svake pojedine uplate do dana izvršene konverzije.', dobilo je 13 glasova sudaca Građanskog odjela.

Sve sudske odluke koje su uvodno navedene i koje zastupaju tri različita pravna shvaćanja bit će predmet kontrole Službe evidencije sudske prakse."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene