Obavijesti Video Pretražite Navigacija
konverzija švicaraca

Udruga Franak oštro optužila suce Vrhovnog suda: "Pod utjecajem su Vlade, koja štiti bankarski sektor"

Udruga Franak predstavila je svoja aktualna saznanja i očekivanja povodom nedonesenog pravnog shvaćanja Vrhovnog suda o konverzijama te optužila suce Vrhovnog suda da djeluju prema svojim interesima i da su pod utjecajem Vlade RH.

Udruga Franak kritizirala je posljednju odluku Vrhovnog suda u slučaju Franak, koju je sud donio u utorak 20. prosinca.

Čelnici udruge javnosti i zainteresiranim stranama predstavili su svoja aktualna saznanja i očekivanja povodom nedonesenog pravnog shvaćanja Vrhovnog suda o konverzijama.

"Vrhovni sud i dalje nije u stanju donijeti odluku imaju li potrošači pravo na obeštećenje ili nemaju", kazao je predsjednik udruge Goran Aleksić i dodao da je takvo stanje neodrživo

Pročitajte i ovo Iva Tadić NAKON ODLUKE VRHOVNOG SUDA Dužnici u švicarcima spremaju se i za Strasbourg: "Ići ću do zadnjeg atoma snage. Zaboraviti neću, uvijek sam bila borac"

"Brojni su nam članovi iznijeli sumnje da određeni suci imaju svoje partikularne interese. Pitamo se - je li moguće da postoje suci koji prihvaćaju diskriminaciju dijela građana. Kako je moguće da dio sudaca ne poštuje pravo Hrvatske i Europske unije?" rekao je Aleksić i dodao kako se ne može "oteti dojmu da su ti suci pod utjecajem Vlade RH, koja štiti bankarski sektor".

Kazao je i kako je moguće da se dogodi i to da se donese odluka da su svi CHF ugovori ništetni

"Nakon ovakve odluke potrošači i dalje ostaju u svojim sudskim postupcima, ništa se nije promijenilo, a oni koji nisu neka još malo pričekaju", rekao je Aleksić i naglasio da se radi o privatnim tužbama. 

"Tužite banke! Dužne su vam milijarde"

Iz Udruge su najavili da će se boriti i dalje i na sudu u Strasbourgu. Prozvali su suce za skrivanje iza svojih presuda.

"Nadam se da promatranje presude neće potrajati mjesecima i očekujem da bi sudska evidencija to mogla riješiti u roku od dva tjedna te da će se temelju te odluke suci moći donositi rješenja", rekao je Aleksić i naglasio: 

"Svi korisnici koji su napravili konverziju i već su tužili ne bi trebali odustajati od svojih sudskih postupaka jer će u tom slučaju izgubiti sva svoja prava. Svih ostalih 35 tisuća korisnika koji su napravili konverziju, a nisu tužili, imaju kao krajnji rok 14. lipnja 2023. godine za podizanje tužbe, a svi oni koji nisu napravili konverziju i koji su otplatili svoje kredite - tužite banke, imate pravo na povrat novca", rekao je predsjednik Udruge Franak, koji je naglasio da takvih korisnika, koji već sada imaju pravo, ima više od 50 tisuća.

Aleksić je ponovio koliko su banke građanima dužne: "Potrošačima s konvertiranim kreditima banke su dužne milijardu i pol do dvije milijarde eura."

"Ostali potrošači, koji nisu konvertirali kredite, njima su banke dužne oko milijardu do milijardu i pol eura", ponovio je. 

Pročitajte i ovo Goran Aleksić, Udruga Franak - 1 IZNENAĐENI PRESUDOM Oštra reakcija čelnika udruge Franak: "Ovo je zajednička kuhinja banaka i sudaca. Banke tu itekako profitiraju jer neće vratiti gotovo ništa"

Odluka suda, koja je u utorak donesena, samo je dijelom u korist 55.000 građana koji su zamijenili kredite iz švicarskog franka u euro i tražili pravo na obeštećenje te je za Udrugu Franak neprihvatljiva, a čelnik udruge Goran Aleksić rekao je kako je to rješenje neodrživo.

"Ovo je zajednička kuhinja banaka i sudaca. Banke tu itekako profitiraju jer neće vratiti gotovo ništa", rekao je nakon presude Aleksić u Dnevniku Nove TV.

Pročitajte i ovo Švicarski franak KONVERZIJA ŠVICARACA Hrvatska udruga banaka o odluci Vrhovnog suda: "Odstupili su od dosadašnjih stajališta"

Nezadovoljni su i u Hrvatskoj udruzi banaka, u kojoj kažu kako je "ovakvo rješenje u suprotnosti s ustavnim načelom trodiobe vlasti i vladavine prava" te su dodali da će banke "razmotriti daljnje mogućnosti i pravna sredstva koja im stoje na raspolaganju".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene