Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZNAK POČETKA BLAGDANA

Podijelili 2,52 milijarde eura: Veliko slavlje zbog tradicionalne božićne lutrije

Uz slavlje, zagrljaje i pjenušac, dobitnici su u četvrtak širom Španjolske slavili osvajanje nagrade na tradicionalnoj božićnoj lutriji kojom se označava početak sezone blagdana u zemlji.

Glavna nagrada španjolske božićne lutrije poznata je kao "El Gordo" (Debeli), a nju je osvojilo više dobitnika u nekoliko španjolskih regija budući da je dobitni broj prodan nekoliko puta.

Ove je godine nagradni fond bio 2,52 milijarde eura, nešto više od prošlogodišnjih 2,41 milijarde.

U izvlačenju koje je prenosila nacionalna televizija u madridskom Kraljevskom kazalištu, učenici iz škole San Ildefonso odabrali su dobitne brojeve iz dvije kugle koje se okreću i zatim ih otpjevali publici. Nosili su kape Djeda Božićnjaka i drugu svečanu odjeću.

Pročitajte i ovo Migranti u Španjolskoj AKCIJA ŠPANJOLSKE POLICIJE Uhićeno osmero krijumčara koji su migrante vozili preko Hrvatske: Naplaćivali do 20.000 eura

U kazalištu je nastao metež kada je Perla, nezaposlena majka dvoje djece rodom iz Perua, shvatila da u ruci drži dobitni broj El Gorda. Novinarima je rekla da će zaradu, koja iznosi 400.000 eura prije plaćanja poreza, potrošiti na novu kuću, školovanje djece i na donaciju Katoličkoj Crkvi.

Tradicija lutrije datira iz 1812. kada je Španjolska bila pod francuskom okupacijom tijekom Napoleonskih ratova. Lutrija je osmišljena kako bi se prikupila sredstva za borbu protiv francuske okupacije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Završena istraga Horor u Rijeci: Starijeg muškarca držao kao roba - iznajmljivao njegov stan, uzimao mu plaću i potkradao ga

U mjesecima koji prethode prosincu uobičajeno je da rođaci, kolege i prijatelji zajedno kupuju listiće, često birajući kombinacije na temelju praznovjerja.

Španjolci u prosjeku troše 66,6 eura na listiće za El Gordo, prema udruz lutrija Anapal. Najprodavaniji listić "decimo" (desetka) košta 20 eura, a vlasnici mogu osvojiti 10 posto od ukupne novčane nagrade.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene