Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stečaj ili ne?

Nazire li se kraj agoniji Uljanika? Evo u što će ministar Horvat pokušati uvjeriti sud i premijera

Treći maj (Foto: Dnevnik.hr)
Treći maj (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak (Foto: Dnevnik.hr) Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Treći maj (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Slučaj Uljanik blizu je samog kraja. Ministar gospodarstva Darko Horvat Vladi će predložiti da se ide u restrukturiranje Uljanika s novim strateškim partnerom Tomislavom Debeljakom.

Ministar gospodarstva će u utorak sudu predložiti da 3. maj ne ide u stečaj, a Vladi da se ide u restrukturiranje Uljanika prema ponudi i planu novog strateškog partnera.

Pročitajte i ovo Boris Cerovac (Foto: Dnevnik.hr) GOTOVO MILIJARDU KUNA Preokret koji bi nas sve mogao skupo koštati: "Nažalost, to će platiti svi Hrvati... Ali to nije do nas u Uljaniku" Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) bliži se dan D Ministri još uvijek ne znaju što će s posrnulim brodogradilištem: "Još će se vidjeti hoće li Vlada sutra donijeti odluku o Uljaniku "

"To će biti rečenice odnosno stav koji ću prenijeti predsjedniku Vlade, a nakon toga odluka mora biti politička. Koalicija će ju sigurno donijeti u slijedećih nekoliko dana, a bude li ona pozitivna ići će se, siguran sam, na sljedeću sjednicu Vlade sa određenim garancijama oko ovog modela", kaže ministar Darko Horvat.

Tomislav Debeljak ipak je malo popustio pa je spreman već sada dati 35 milijuna eura za dovršetak preostalih brodova.

"Da financiramo brodove koji, kad se završe, će dobiti veću likvidnost da se može onda ona vratiti i smanjiti gubici", kaže Tomislav Debeljak, vlasnik Brodosplita.

Za ostale hitne troškove poput novca za plaće i deblokadu računa Uljanik će uzeti kredit.

"Htio bih poslati snažnu pozitivnu poruku jer smo dobili uvjerenja da će ovaj tjedan biti donesena odluka. Radi se na tome da se izbjegne bilo kakav insolvencijski postupak. Svojim smo poslovnim planom dokazali da imamo opstojnost i budućnost u Hrvatskoj brodogradnji", rekao je Emil Bulić, predsjednik Uprave Uljanika.

Nema kraja neizvjesnosti

Radnike Uljanika očekuje još malo neizvjesnosti do konačne odluke Vlade.

"Jednako nas košta i propasti i preživjeti. Tad ćemo znati da li ćemo proći dalje, da li ćemo dobiti plaće, u svakom slučaju završit će ova agonija koja traje već 6 mjeseci i duže i znat ćemo gdje smo. Više nema tjedan dva, više nema sačekajte ovo", kaže Samir Hadžić, član NO Uljanika.

Radnici 3. maja nisu bili na sastanku u Zagrebu.

"Svi očekuju da ćemo dobiti bar nešto od ministarstva, da nam se kaže kad bi mogla plaća krenuti jer ovo je više neizdrživo, te humanitarne udruge nam pomažu", kaže Predrag Knežević iz 3. maja.

IDS: Ako Uljanik ode u stečaj, najbolje da ide i Vlada

Razvoj događaja budno prate u IDS-u.

"Odluči li se da Uljanik ide u stečaj onda je bolja da ova Vlada proglasi stečaj sama nad sobom", kaže IDS-ov saborski zastupnik Tulio Demetlika.

Ministar gospodarstva, strateški partner, uprava i predstavnici radnika uskladili su se poći putem restrukturiranja jer, kažu, državu gotovo jednako stoji stečaj brodogradilišta kao i plaćanje svih starih dugova pri restrukturiranju. Ministar Horvat sada u to još treba uvjeriti premijera, ostatak vlade i koalicijske partnere.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene