Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BROJI SE SITNO DO BELGIJE

Navijačka euforija osjeti se u svakom kutku: "Ni ručak, ni večera, ništa. Samo nogomet"

Aktualno Galerija Navijačka groznica - 3 Navijačka groznica - 3 Foto: DNEVNIK.hr Navijačka groznica - 2 Navijačka groznica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Navijačka groznica - 1 Navijačka groznica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Navijačka groznica - 4 Navijačka groznica - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Navijačka groznica - 5 Galerija 1/6 >>
Navijačka euforija uvukla se u svaku poru društva. Zbog utakmica se odgađa ručak, uzima godišnji odmor. Hrvatske boje i navijačke pjesme preplavile su i domovinu i Katar.

Na trgovima, u kafićima, za obiteljskim stolom ili u dnevnom boravku, sve generacije preplavila je navijačka groznica.

"Od malih se nogu voli i navija", kazali su Petra i Maro iz Brguda, a kad Hrvatska pobjeđuje, sve je ljepše raditi, obavljati i ići na posao, smatra Romano iz Rijeke.

"Nogomet iznad svega, ni ručak ni večera, ništa, ništa, samo nogomet", poručuje Riječanka Anđa.

Pripreme za Belgiju već su započele. Navijači jedva čekaju četvrtak i očekuju pobjedu. "Svaka riječ je malo dok tekma ne počne, a onda kreću suze, plač od veselja, od svega", opisuje Alen iz Rijeke. Njegov sugrađanin Mateo kaže da ga preplave osjećaji, a da ponekad i zaplače koliko mu je dobro. "Čuje se vika skroz do centra Rijeke. Ma, toliko smo glasni da nas čuju sve u Katru", kaže u šali.

Navija se i u Katru...

Katar je sav u crveno-bijelim kvadratićima. Biti na licu mjesta kada je usijanje na vrhuncu nema cijenu.

"Sva je ljubav još jača kad se dođe na ovakva mjesta", smatra Mario, koji trenutačno bodri Vatrene u Katru.

"Prvu utakmicu imao sam osjećaj da sam sam na tribini, drugu je već bilo bolje, treću će biti nered teški", kazao je Renato. Erupcija pozitivnih emocija, pa i red ljutnje - sve je to dio euforije i navijačkog naboja.

"Ta euforija povezana je i sa samom ulogom koju nogomet igra u našoj kulturi, u našem društvu i povezano je s nekim širim aspektima identiteta i nacionalnog ponosa", smatra sociolog Krešimir Krolo.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan BRAVO, VATRENI! Navijačko ludilo u Lijepoj Našoj: Pogledajte kako se navijalo i slavilo diljem Hrvatske

Pročitajte i ovo Oleg Butković Nakon utakmice Bivša predsjednica navijanjem u nošnji postala hit, ali ministar Butković nije impresioniran? Pogledajte njegov komentar

"Taj odmak od surove svakodnevnice opterećene raznim brigama, problemima, a i kada gledamo globalnu situaciju gdje je rat koji se vodi na svjetskoj razini, protekle dvije godine obilježene pandemijom, mislim da je tajming ove nogometne euforije vrlo povoljan i dobar za brzinsko punjenje baterija pozitivnim emocijama", poručuje psihologinja iz riječkog KBC-a Ana Goleš.

Samo neka potraje sve do kraja prvenstva.

Više o navijačkoj euforiji koja trese Hrvatsku pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Katarine Jusić Mezga.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene