Obavijesti Video Pretražite Navigacija

NATO prepoznao napredak Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemlje članice NATO-a prepoznale su napredak koji je Hrvatska učinila u svojim pripremama za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu i pozvale je da nastavi tim tempom.

"Svi veleposlanici zemalja članica dali su jasnu potporu Hrvatskoj i ono što mi radimo ocijenili vrlo dobrim, a jedina poruka upućena meni, Vladi i državnom vodstvu bila je - nastavite, zadržite te ambicije i onda neće biti problema", izjavio je premijer Sanader nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a i Sjevernoatlantskim vijećem.

Pročitajte i ovo Sustav protuzračne obrane Patriot Pomož je na putu Šef NATO-a obznanio: "Postoji još oružja koje možemo osigurati Kijevu" Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem"

Hrvatski premijer informirao je veleposlanike zemalja članica, koji čine Sjevernoatlantsko vijeće, najviše tijelo NATO-a, o implementaciji dugoročnog plana razvoja hrvatskih oružanih snaga, o doprinosu Hrvatske međunarodnim naporima na razvoju demokracije i mira u svijetu, te o pojačanoj potpori hrvatskih građana članstvu u Sjevernoatlantskom savezu.

"Bio je to dug, zanimljiv i pozitivan sastanak. Vi znate da ulaznice za summit u Rumunjskoj još nisu ovjerene, ali su svi veleposlanici u Sjevernoatlantskom vijeću prepoznali veliki napredak koji je Hrvatska učinila i čini, a što je premijer vrlo elekventno, kao što smo od njega navikli, izložio. Središnja poruka je zadržite taj tempo, ostanite ambiciozni po pitanju javne potpore, povratka izbjeglica i reforme pravosuđa. S druge strane, kristalno je jasno da saveznici žele vidjeti Hrvatsku za NATO-ovim stolom kada ispuni sve kriterije", rekao je glavni tajnik NATO-a Scheffer.

Ovim sastankom Hrvatska je završila peti godišnji ciklus Akcijskog plana za članstvo (MAP) i sada ulazi u završnu fazu pred očekivani poziv za članstvo u NATO-u, što bi se trebalo dogoditi na summitu Saveza u proljeće sljedeće godine u Bukureštu.

Premijer Sanader izrazio je optimizam da će pozivnica sljedeće godine biti upućena.

"Naravno da još nije gotovo, naravno da pozivnica još nije upućena i da se čeka summit u Bukureštu početkom travnja 2008., ali ja sam optimist. Bilo je dobro čuti ocjene veleposlanika o iznimno važnoj ulozi Hrvatske u jugoistočnoj Europi, koji su nam zahvalili na onome što smo učinili za vrijeme našeg predsjedanja SEECP-om i na našoj ulozi Američko-jadranskoj povelji", rekao je premijer Sanader.

Hrvatski premijer je izrazio zadovoljstvo i porastom potpore
hrvatskih građana članstvo u NATO-u.

"To je vrlo dobro ocijenjeno, a mi ćemo na tome još raditi. Mislim da komunikacijska strategija daje rezultate i da hrvatski građani danas puno više znaju o NATO-u i o tome što donosi članstvo u njemu nego što su znali prije godinu dana", rekao je Sanader.

Posljednje ankete govore da je potpora hrvatskih građana članstvu u NATO-u, koja se dugo vrtila oko 30 posto, sada narasla na preko 50 posto.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene