Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zemlje članice NATO-a prepoznale su napredak koji je Hrvatska učinila u svojim pripremama za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu i pozvale je da nastavi tim tempom.


"Svi veleposlanici zemalja članica dali su jasnu potporu Hrvatskoj i ono što mi radimo ocijenili vrlo dobrim, a jedina poruka upućena meni, Vladi i državnom vodstvu bila je - nastavite, zadržite te ambicije i onda neće biti problema", izjavio je premijer Sanader nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a i Sjevernoatlantskim vijećem.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović Novi posao bivše predsjednice? "Priča se da ste najizglednija kandidatkinja za generalnu tajnicu NATO-a" Vojarna - 1 Od derutnih zgrada koje vape za popravkom do "objekata za 21. stoljeće": Kakvo je stanje u hrvatskim vojarnama?

Hrvatski premijer informirao je veleposlanike zemalja članica, koji čine Sjevernoatlantsko vijeće, najviše tijelo NATO-a, o implementaciji dugoročnog plana razvoja hrvatskih oružanih snaga, o doprinosu Hrvatske međunarodnim naporima na razvoju demokracije i mira u svijetu, te o pojačanoj potpori hrvatskih građana članstvu u Sjevernoatlantskom savezu.

"Bio je to dug, zanimljiv i pozitivan sastanak. Vi znate da ulaznice za summit u Rumunjskoj još nisu ovjerene, ali su svi veleposlanici u Sjevernoatlantskom vijeću prepoznali veliki napredak koji je Hrvatska učinila i čini, a što je premijer vrlo elekventno, kao što smo od njega navikli, izložio. Središnja poruka je zadržite taj tempo, ostanite ambiciozni po pitanju javne potpore, povratka izbjeglica i reforme pravosuđa. S druge strane, kristalno je jasno da saveznici žele vidjeti Hrvatsku za NATO-ovim stolom kada ispuni sve kriterije", rekao je glavni tajnik NATO-a Scheffer.

Ovim sastankom Hrvatska je završila peti godišnji ciklus Akcijskog plana za članstvo (MAP) i sada ulazi u završnu fazu pred očekivani poziv za članstvo u NATO-u, što bi se trebalo dogoditi na summitu Saveza u proljeće sljedeće godine u Bukureštu.

Premijer Sanader izrazio je optimizam da će pozivnica sljedeće godine biti upućena.

"Naravno da još nije gotovo, naravno da pozivnica još nije upućena i da se čeka summit u Bukureštu početkom travnja 2008., ali ja sam optimist. Bilo je dobro čuti ocjene veleposlanika o iznimno važnoj ulozi Hrvatske u jugoistočnoj Europi, koji su nam zahvalili na onome što smo učinili za vrijeme našeg predsjedanja SEECP-om i na našoj ulozi Američko-jadranskoj povelji", rekao je premijer Sanader.

Hrvatski premijer je izrazio zadovoljstvo i porastom potpore
hrvatskih građana članstvo u NATO-u.

"To je vrlo dobro ocijenjeno, a mi ćemo na tome još raditi. Mislim da komunikacijska strategija daje rezultate i da hrvatski građani danas puno više znaju o NATO-u i o tome što donosi članstvo u njemu nego što su znali prije godinu dana", rekao je Sanader.

Posljednje ankete govore da je potpora hrvatskih građana članstvu u NATO-u, koja se dugo vrtila oko 30 posto, sada narasla na preko 50 posto.