Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Brodosplit: Ispitani Cvitanić i Vukasović

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražni sudac Županijskog suda u Splitu Slavko Lozina ispitao je Gorana Cvitanića, drugoosumnjičenika u postupku protiv članova Uprave Brodosplita do 2005., tadašnjeg direktora prodaje, osumnjičenih da su sklapanjem štetnih ugovora brodogradilište oštetili za najmanje 37 milijuna dolara, koji je u cijelosti zanijekao navode iz istražnog zahtjeva.

Cvitanićev odvjetnik Ljubo Pavasović Visković novinarima je, nakon četverosatna saslušanja, izjavio kako smatra da je taj postupak posljedica dviju okolnosti: nepoznavanja brodograđevne industrije te pokušaja uspostave nekakve ravnoteže u odnosu na drugi postupak (protiv donedavne Uprave na čelu s Goranom Vukasovićem).

Pročitajte i ovo Brodosplitov rezidencijalni kruzer Pazili na svaki detalj FOTO/VIDEO Ovo još nije viđeno, a gradit će se u Hrvatskoj: Stan u luksuznoj rezidenciji prodaje se za nevjerojatan iznos Nastavak suđenja Mamićima - 1 Bivši igrači Dinama Nova svjedočenja na suđenju protiv Mamića: "Ne mogu se sjetiti da li je baš bilo tako, ali netko mi je donio novac"

Na upit smatra li da je riječ o montiranu političkom procesu,
Pavasović Visković je odgovorio kako to nije rekao, niti bi na taj način govorio o tome, ali kako je činjenica da ovoga postupka ne bi bilo kad ne bi bilo onoga.

Gubitci stvoreni na tim novogradnjama nisu posljedica nečega što bi on napravio loše ili neispravno, rekao je, već da je riječ o suštinskim problemima hrvatske brodogradnje koja u ovakvim tržišnim uvjetima nije u stanju izgraditi isplativ brod. Dodao je i kako osobno drži da će se istraga otvoriti, jer je to, kako je rekao, normalna procedura u takvim okolnostima.

U postupku protiv Uprave Brodoslita do 2005. jučer je ispitan
prvoosumnjičenik, tadašnji predsjednik Uprave Predrag Čudina, koji je sucu Lozini rekao kako nije kriv te mu je objasnio svaku stavku za koju ga istražnim zahtjevom tereti Općinsko državno odvjetništvo.

Istražni sudac Lozina odbio je danas podneseni zahtjev Općinskog državnog odvjetništva za tajnošću postupka, smatrajući kako za to nema osnove. 

U tzv. 'Slučaju Brodosplit' ispitan donedavni predsjednik Uprave Goran Vukasović

Iskaz pred istražnim sucem Županijskog suda u Splitu Nevenom Cambijem u postupku protiv donedavne Uprave Brodosplita dao je danas drugoosumnjičeni Goran Vukasović, smijenjen u veljači s položaja predsjednika Uprave nakon podnošenja istražnog zahtjeva zbog sumnji u zloporabu položaja i ovlasti te za 'pranje' novca, čime je brodogradilištu nanesena šteta od najmanje 4,7 milijuna dolara.

Vukasović je u cijelosti odbio sve navode iz istražnog zahtjeva
Županijskog državnog odvjetništva ustvrdivši kako nije kriv.

Istražni sudac Neven Cambi donio je danas rješenje o odbijanju zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva za tajnošću postupka, budući da zahtjev nije utemeljen. Ipak, rekao je Cambi, tajnost se može proglasiti tijekom ispitivanja osumnjičenih ako se utvrdi da za to ima razloga i temelja.

Vukasovićeva braniteljica odvjetnica Ankica Luetić ustvrdila je kako bi proglašenje tajnosti postupka bila glupost, jer razlozi za to ne postoje. Osim toga, dodala je, nama je stalo da javnost sve dozna.

Ustvrdila je kako njezin branjenik nije počinio nikakvo kažnjivo
djelo, niti je na protuzakonit način stekao novac.

Nakon više od šest sati provedenih kod istražnog suca Vukasović je novinarima izjavio da je sucu želio razjasniti svaku pojedinost iz istražnog zahtjeva te argumentirano objasniti da nije riječ o štetnim ugovorima.

'Odgovorno tvrdim da nema nikakvih štetnih ugovora, nema nikakvog pranja novca niti ja imam ikakvu osobnu korist od toga. Meni Goranu Vukasoviću nitko nikada nije ništa platio niti sam uzeo neki novac', poručio je Vukasović.

Dodao je da su inkriminirani ugovori dobri za brodogradilište, da su u njima prvi put unesene zaštitne klauzule od porasta cijene čelika i omogućavaju bolji način financiranja gradnje broda. 

'Ti su ugovori bili definitivno početak trasiranja boljeg puta brodogradilišta', ustvrdio je dodajući kako je sve što je Uprava, kojoj je bio na čelu, radila bilo u skladu sa zakonom te da je sve dokumentirano i razvidno.

Županijsko državno odvjetništvo, uz Vukasovića, tereti i brokera Dragu Mačeka, posrednika u sklapanju brodograđevinih ugovora s njemačkom tvrtkom 'Wesels', kao prvoosumnjičenog, te donedavnog člana Uprave Brodosplita, direktora Sektora Brodogradilište, člana Uprave, Ante Luetića koji bi trebao biti saslušan sutra.

Maček, koji je ispitan jučer, također je negirao navode iz istražnog zahtjeva.

Osim za zloporabu položaja i ovlasti sklapanjem ugovora kojima su brodogradilištu nanijeli štetu od 4,7 milijuna dolara, tereti ih i za 'pranje' tako stečenog novca otvaranjem računa na ime više osoba u Austriji koje bi također trebale biti saslušane idućih dana.

Županijsko državno odvjetništvo za zloporabu položaja i ovlasti, odnosno nanošenje štete od 4,7 milijuna američkih dolara Brodosplitu radi stjecanja nepripadajuće materijalne koristi tereti brokera Dragu Mačeka, posrednika u sklapanju brodograđevinih ugovora s njemačkom tvrtkom 'Wesels', te donedavnog predsjednika Uprave Gorana Vukasovića i direktora Sektora Brodogradilište, člana Uprave, Ante Luetića. 

Tereti ih i za 'pranje' stečenog novca otvaranjem računa na ime više osoba u Austriji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene