Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Napad na Iskorak pred katedralom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fizički napad na člana udruge Iskorak Kristijana Grđana dogodio se danas prijepodne ispred zagrebačke katedrale, u vrijeme kada je “Pravnitim” udruga Iskorak i Kontra dijelio informativne letke o kampanji “Nismo homofobični, ali...”

Čovjek koji je upravo bio izišao iz katedrale, a poslije se predstavio kao profesor povijesti koji blisko surađuje s Crkvom u pogledu “katoličke akcije”, fizički je napao te verbalno vrijeđao i tjerao pripadnike Centra za prava seksualnih i rodnih manjina Iskorak, lezbijske grupe Kontra i Ženske mreže Hrvatska, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Policija traži ove ljude mole za pomoć FOTO Prepoznajete li muškarce s fotografija? Policija ih traži, objavili i zašto Profesori napadnuti u parku Napad u Kini U gradskom parku izbodeno četvero profesora: Ležali su na zemlji prekriveni krvlju

Oni su u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije dijelili letke kojima žele naglasiti da je upravo Crkva u Hrvata izvorište homofobije.

"Nemam problema s crkvenom dogmom, jer s dogmom nema dijaloga. Ali imam problema s državom koja takvo nešto dopušta! Država dopušta da vjeronauk postane kičma obrazovnog sustava. Jesu li uopće svjesni koliko se takvim naukom krši članak 3 Ustava", upitala je koordinatorica ŽMH, Bojana Genov, koja je također bila napadnuta ispred katedrale, ali se zajedno s kolegicom iz Kontre, Sanjom Juras, nije dala smesti jer je, kako kažu, područje ispred katedrale javna površina. 

Dodala je i kako činjenica da ona smije sa svojim suprugom slobodno prošetati gradom, a homoseksualni parovi ne smiju govori koliko uopće ima ravnopravnosti.

Uzrujani su bili i svećenici koji su dobili letke, a većina ih je demonstrativno vraćala.

"Mi zastupamo službena stajališta Katoličke crkve i ovo nije ni mjesto ni vrijeme da dijele ovakve letke" rekli su uzrujani svećenici kojima nije bila draga prisutnost novinara i fotografa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene