Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uključio se alarm

Nakon uzbune ministar Matić evakuiran iz hotela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar branitelja Predrag Matić danas je u Splitu otvorio međunarodnu konferenciju pod nazivom ‘Od individualne do odgovornosti društveno-socijalne odrednice mentalnog zdravlja’ na kojoj će se tijekom tri dana raspravljati o mogućnostima pomoći osobama s posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP) izazvanim ratom.

Uoči početka konferencije u hotelu Radison Blue oglasila se sirena za uzbunu od požara te su svi sudionici i gosti pozvani žurno napustili hotel. Utvrđeno je da je u kuhinji pukla cijev za plin koji je procurio, ali nakon desetak minuta kvar je uklonjen, te su se sudionici konferencije i gosti hotela vratili. Ministar Matić kazao je kako se PTSP mora utvrđivati na temelju stručno-medicinske dijagnoze, a bez političkog pritiska.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Splitu - 7 prometna nesreća Dvije osobe ozlijeđene: Udario pješaka pa završio na krovu Hotel u Splitu - 2 Susjedi nisu oduševljeni Misteriozna Ukrajinka kupila je pet luksuznih nekretnina: Navodno je upletena u aferu s prodajom namirnica vojsci

'Zbog velikog broja ljudi koji su tijekom rata bili izloženi izravno ratnom stresu, ali i još većem broju sekundarno traumatiziranih osoba nastala je potreba za organiziranom osnovnom emocionalnom podrškom, socijalnom, psihološkom i zdravstvenom pomoći ratom traumatiziranim osobama, a koja je i danas, iako nešto manjeg intenziteta, još poprilično izražena’, istaknuo je ministar Matić, dodavši kako je nužno senzibilizirati javnost za problem PTSP-a.

>> Fred Matić uručio 65 ključeva: 'Stambeno zbrinjavanje branitelja teče presporo'

‘Molim vas i apeliram na sve koji se bavite ovom problematikom da napokon, nakon 20 godina, započnemo istinskim tretmanom oboljelih i 'oboljelih' kako bi konačno kratica PTSP iz dosadašnje definicije 'političko' tretiranje socijalnih problema, postalo ono pravo, medicinsko, kao prava i stručna pomoć onima koja je ona istinski potrebna’, istaknuo je Matić.

Ministar Matić je u izjavi novinarima izrazio žaljenje što u hrvatskom društvu postoje oni koji se ‘šlepaju’ uz dijagnozu PTSP-a, ali i oni koji boluju od te bolesti a još im nije službeno utvrđena. ‘Ja sam ovdje da ohrabrim liječnike i struku da bez ikakvih političkih pritisaka pristupe ovom problemu i da budu sigurni da više neće biti nikakvih političkih pritisaka, a znamo da ih je do sada bilo’, rekao je ministar.

Po njegovim riječima od 70.000 umirovljenih hrvatskih branitelja gotovo polovina ih ima dijagnosticiran PTSP.  Na upit kada će biti objavljen registar hrvatskih branitelja, ministar Matić je odgovorio kako su stručne skupine pri kraju tog posla te će registar biti objavljen prije ulaska Hrvatske u EU. ‘Bitne su zakonske pretpostavke za ovaj registar jer ne bih volio da me netko tuži. Svaki hrvatski branitelj s ponosom će biti na toj časnoj listi’, dodao je ministar.

Konferenciju u Splitu organiziraju splitska udruga ‘Stokoluri’ koja se bavi tretmanom djece i mladih s poremećajem u ponašanju, i krovna europska organizacija za mentalno zdravlje ‘Mental Health Europa’, a kako je rečeno uz stručnjake iz Hrvatske sudjeluju i stručnjaci iz Slovenije i BiH te iz Poljske i Engleske. Predsjednik ‘Mental Health Europe’ Nace Kovač je istaknuo kako 1,2 posto Europljana živi u mentalnim institucijama.

‘U nerazvijenim europskim zemljama s nižim proračunima čak 85 posto mentalno oboljelih ne primaju usluge, a u razvijenijim zemljama 50 posto mentalno oboljelih su bez usluga’, kazao je Kovač. Dodao je kako politike moraju biti temeljene na povećanju proračunskih sredstava namijenjenih mentalno oboljelima.

Predstavnica ‘Mental Health Europe’ Malgorzata Kmita se u svojem uvodnom izlaganju zauzela za internacionalizaciju pristupa u pomaganju osobama koje su traumatizirane u ratu na Balkanu. ‘Koncept mentalnog zdravlja mora postojati u Europskoj uniji, a političari moraju djelovati sa suosjećanjem prema traumatiziranim osobama’, kazala je ona. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene