Štrajk u školama (Foto: Pixsell,Davor Puklavec/Dubravka Petric) - 5
Štrajk u školama (Foto: Pixsell,Davor Puklavec/Dubravka Petric) - 5 Foto: Pixsell,Davor Puklavec/Dubravka Petric

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja u ponedjeljak će službeno objaviti da kreću u štrajk. Vilim Ribić objašnjava da ne znaju točan datum jer prvo moraju provesti postupak mirenja.


Štrajku za veće plaće u struci planira se pridružiti i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, najavio je Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata.  

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković ne otkriva daljnje poteze: ''Najvažnije je da djeca idu u školu'' Sindikati o štrajku u osnovnim i srednjim školama (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Prosvjetari ogromnom većinom odbili ponudu Vlade: "Štrajk ide dalje punom snagom!"

"U ponedjeljak ćemo i službeno najaviti štrajk, ali ne znam točan datum jer moramo provesti postupak mirenja. U petak smo na sastanku Vijeća sindikata donijeli odluku. Ako proces mirenja ne uspije - idemo u štrajk", rekao je Ribić, piše Jutarnji list.

Vladi i Ministarstvu poslali su zahtjev za povećanje plaće u sustavu znanosti i visokog obrazovanja kroz povećanje koeficijenata složenosti poslova.

Zahtjev su saželi u četiri točke: Povećanje plaća nenastavnom osoblju za 6,11 posto i osoblju u nastavnim zvanjima za 3,5 posto, vraćanje koeficijenta složenosti poslova od 3 posto oduzetih 2013. godine svim zaposlenicima te vraćanje uvećanja koeficijenata složenosti poslova po osnovi ostvarenih godina radnog staža u javnim službama (4, 8 i 10 posto) zaposlenicima koji za to ostvaruju uvjet staža.

Ribić je naglasio da zahtjevi prosvjetara u osnovnom i srednjoškolskom sektoru iznose 300 milijuna kuna, a Nezavisnog sindikata znanosti oko 40 milijuna kuna.

Ministrica Divjak podržava zahtjeve sindikata visokog obrazovanja koji se odnose na izjednačavanje koeficijenta za administrativno-tehničko osoblje na fakultetima. 

"To nisu veliki financijski efekti, treba razgovarati i s tim sindikatom ako se prema svima želi postići pošten odnos. Konkretno, najviše se raspravlja o administrativno-tehničkom osoblju, a što se tiče plaća sveučilišnih profesora, osim predavača na veleučilištima, one su bitno veće nego u osnovnim i srednjim školama", rekla je Divjak, piše Jutarnji.

Prosvjetni djelatnici na razini cijele zemlje štrajkali su u četvrtak, a od petka se naizmjenično štrajka po županijama. Kako je objavio Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, u ponedjeljak će u štrajku biti škole u pet kontinentalnih županija. Riječ je o Zagrebačkoj županiji, Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Svaki dan će na konferenciji za novinare objavljivati raspored škola za idući dan.