Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ako ne uspiju pregovori

Nakon osnovnih i srednjih škola, u štrajk kreću i fakulteti

Blaženka Divjak o štrajku u školama (Foto: Dnevnik.hr)
Blaženka Divjak o štrajku u školama (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja u ponedjeljak će službeno objaviti da kreću u štrajk. Vilim Ribić objašnjava da ne znaju točan datum jer prvo moraju provesti postupak mirenja.

Štrajku za veće plaće u struci planira se pridružiti i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, najavio je Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata.  

Pročitajte i ovo Radnici Luke Zadar u štrajku - 1 štrajk do daljnjega Radnici Luke Zadar u očaju: "Da nisam kod roditelja, ne bih preživio mjesec" Holding - 1 Nema pomaka Sindikat prijeti štrajkom u Zagrebačkom holdingu: Nakon četiri mjeseca pregovaranja i mirenja

"U ponedjeljak ćemo i službeno najaviti štrajk, ali ne znam točan datum jer moramo provesti postupak mirenja. U petak smo na sastanku Vijeća sindikata donijeli odluku. Ako proces mirenja ne uspije - idemo u štrajk", rekao je Ribić, piše Jutarnji list.

Vladi i Ministarstvu poslali su zahtjev za povećanje plaće u sustavu znanosti i visokog obrazovanja kroz povećanje koeficijenata složenosti poslova.

Zahtjev su saželi u četiri točke: Povećanje plaća nenastavnom osoblju za 6,11 posto i osoblju u nastavnim zvanjima za 3,5 posto, vraćanje koeficijenta složenosti poslova od 3 posto oduzetih 2013. godine svim zaposlenicima te vraćanje uvećanja koeficijenata složenosti poslova po osnovi ostvarenih godina radnog staža u javnim službama (4, 8 i 10 posto) zaposlenicima koji za to ostvaruju uvjet staža.

Ribić je naglasio da zahtjevi prosvjetara u osnovnom i srednjoškolskom sektoru iznose 300 milijuna kuna, a Nezavisnog sindikata znanosti oko 40 milijuna kuna.

Ministrica Divjak podržava zahtjeve sindikata visokog obrazovanja koji se odnose na izjednačavanje koeficijenta za administrativno-tehničko osoblje na fakultetima. 

"To nisu veliki financijski efekti, treba razgovarati i s tim sindikatom ako se prema svima želi postići pošten odnos. Konkretno, najviše se raspravlja o administrativno-tehničkom osoblju, a što se tiče plaća sveučilišnih profesora, osim predavača na veleučilištima, one su bitno veće nego u osnovnim i srednjim školama", rekla je Divjak, piše Jutarnji.

Prosvjetni djelatnici na razini cijele zemlje štrajkali su u četvrtak, a od petka se naizmjenično štrajka po županijama. Kako je objavio Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, u ponedjeljak će u štrajku biti škole u pet kontinentalnih županija. Riječ je o Zagrebačkoj županiji, Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Svaki dan će na konferenciji za novinare objavljivati raspored škola za idući dan. 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene