Drugi je dan štrajka u školama. U petak se ne radi u četiri županije, a u podne su sindikati izvijestili u kojih se pet županija štrajk nastavlja u ponedjeljak. Podršku nastavnicima uputila je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Galerija


U ponedjeljak će u štrajku biti škole u pet kontinentalnih županija. Riječ je o Zagrebačkoj županiji, Krapinsko-zagorskoj, Virovitičko-podravskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, potvrdio je u petak na konferenciji za novinare Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama. Dodao je da će javnost u ponedjeljak izvijestiti o tome koje će škole biti u štrajku idućeg dana.

Vezani članci Blaženka Divjak (Foto: Pixsell,Hrvoje Jelavic) Dramatične projekcije ministrice Divjak: ''U samo jednom polugodištu 50.000 ljudi u samoizolaciji'' Djeca ispred zagrebačke Osnovne škole Nikole Tesle - 2 Grad Zagreb nastavlja rat s Divjak: ''Škole ne trebaju slijediti njezine usmene upute, nisu u skladu s preporukama''

Mihalinec je izvijestio i o odazivu učitelja na štrajk. U srednjim je školama u četvrtak štrajkalo 84,94 posto  učitelja, a danas je ta brojka nešto veća – 89,65 posto članova sindikata u štrajku. Mihalinec je istaknuo da se u taj postotak ne mogu računati oni koji su na bolovanju, na službenim putovanjima i ekskurzijama s učenicima i oni koji su zaspoleni u dvije škole.  Iz sindikata su istaknuli da su zadovoljni odazivom.

Odaziv je drugi dan dobar i u osnovnim školama. Prema podacima objavljenima na stranici sindikata Preporod, u Varaždinskoj je županiji u štrajku 84,88, u Splitskoj 84,03, u Međimurskoj 86, a u Neretvanskoj oko 64 posto. ''To je visok odaziv osobito jer se radi o drugom danu štrajka”, rekao je predsjednik sindikata Željko Stipić.

U četvrtak, prvog dana štrajka, nije se radilo u svim školama u Hrvatskoj, a danas se štrajka u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

Sinidkati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za prosječno 6 posto. S druge strane, Vlada poručuje da koeficijenti ne mogu biti predmet pregovora i nudi dva posto povećanja od listopada ove godine i još dva od lipnja 2020. ''Znamo da ministar financija zna da naše zahtjeve može bez ikakvih problema provesti, samo treba sjesti i razgovarati'', zaključio je Mihalinec na konferenciji za medije.

Resorna ministrica Blaženka Divjak u Šibeniku je na 3. Danima strukovnih nastavnika.

''Posebno mi je drago da sam jutros među kolegicama i kolegama iz strukovnih škola imala priliku prezentirati reformske procese koje moj tim u Ministarstvu i ja provodimo. Hvala vam svima što ste izdvojili svoje vrijeme, neovisno o tome jeste li u štrajku ili niste - moju podršku imate'', poručila je na svom profilu na Facebooku.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju