Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SRIJEDA ISPRED SUDA

Splićani u šoku, idu u prosvjed: "Zagreb ima svog Luku, Split sada ima svog. Koji grad je idući?"

Aktualno Galerija Anka Đikić, organizatorica prosvjeda Anka Đikić, organizatorica prosvjeda Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed u Splitu - 5 Prosvjed u Splitu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed u Splitu - 4 Prosvjed u Splitu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Prosvjed u Splitu - 3 Prosvjed u Splitu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 Prosvjed u Splitu - 2 Galerija 1/8 >>
"Ne, Luka nije trebao biti ubijen, ubojica nije trebao biti na slobodi, i ne, ovo ne smijemo prihvatiti", napisao je šef splitskog SDP-a Davor Matijević pozivajući na prosvjed u srijedu.

Muškarac osumnjičen za ubojstvo 22-godišnjeg mladića u Splitu u subotu ide u istražni zatvor. Zbog ubojstva 22-godišnjeg Luke Bančića splitska udruga Anđeli najavila je organiziranje mirnog prosvjednog skupa u srijedu ispred Županijskog suda u Splitu pod nazivom "Danas Luka, sutra Ja", na kojem će se izraziti zabrinutost zbog ovakvih ubojstava.

Ta udruga na društvenim mreža objavljuju plakat najave prosvjeda na kojem piše "Tko je iduća žrtva pravosudnog sustava?" te "Čije je dijete iduće?". Na plakatu su također i pitanja: "Tko pušta ubojice da šetaju ulicama?", "Koliko potencijalnih ubojica šeta našim ulicama?", "Zašto ne vratite ovlasti policiji?", "Gdje je kaznena odgovornost?" i "Imaju li suci djecu?".

Anka Đikić, organizatorica prosvjeda "Danas Luka, sutra ja", poručuje: 

"Jer Zagreb ima svog Luku, Luku Ritza. Mi danas imamo svog Luku. Koji je sljedeći grad koji će imati svog Luku? Puno je tu propusta u sustavu, u ovom slučaju kao i u mnogim drugima, ali nekako je najveći teret na hrvatskom pravosuđu", kaže. 

Prema policiji i odvjetništvu, počinitelj se vratio kući, uzeo veliki nož i mladića usmrtio na ulici. Zasad to vode kao – obično ubojstvo.

Odvjetnica Doris Košta smatra da je tako jer je to lakše dokazivo: "Ovdje bi se morali malo potruditi. Ja bih rekla zastrašujuće. Po meni, tu se radi o jednoj vrlo zloj namjeri počinitelja koja je bila iznenada i po tome ima sva obilježja teškog ubojstva."

Osumnjičenik i njegova braća već godinama imaju problem s drogom. No nakon punoljetnosti sustav za njih više nema rješenja.

"Dok se ne dogodi neki incident, sustav ne može ništa. Imate puno institucija i organizacija koje su voljne pružiti pomoć, međutim ovisi o osobi hoće li je zatražiti", kaže Nevenka Mardešić iz Udruge za pomoć mladima Help.

Upozoravaju na porast konzumacije kemijskih droga nepoznatih supstancija.

"Vi imate u svakom trenutku tempirane bombe jer svaka tvar koju uzme, osoba i ne zna što je uzela", kaže Mardešić. 

Gradski vijećnik doživio je i fizičke napade zbog upozoravanja na ovaj problem.

Josip Markotić, gradski vijećnik Mosta, kaže da narkomani i dileri reketare Split i da svi to znaju. "Policija i institucije se boje, politika i pravosuđe se boje. Nažalost, ova današnja tragedija je žalosna, ali bojim se da nije posljednja." 

I aktualna vlast prije nekoliko je mjeseci prozivala dio policijskih službenika.

"Nama je drago što je policija reagirala tako da je zamijenila neke ljude i nadam se da će situacija sada biti puno bolja. Naravno, uvijek se može zahtijevati da imamo više ophodnji i policajaca u gradu", rekao je gradonačelnik Splita Ivica Puljak. 

Ali ni češće patrole, uvjeravaju nas, ne bi spriječile ovaj izolirani zločin.

"U ovom konkretnom slučaju neke se okolnosti događaju i policijski službenici unatoč prisutnosti nisu u mogućnosti imati sve pod kontrolom", kaže Željka Radošević iz splitske policije. 

Koliko godina zatvora prijeti ubojici dvadesetdvogodišnjeg Splićanina, znat će se nakon što DORH podigne optužnicu.

Stravično ubojstvo

Osumnjičenik za ubojstvo u subotu oko 00:50 na Mažuranićevu šetalištu nakon verbalnog i tjelesnog sukoba otišao je u stan po nož te se vratio natrag na ulicu do 22-godišnjaka koji se udaljavao i zadao mu nožem ubodnu ranu u desnu stranu prsišta. Napadnuti mladić u 1:20 preminuo je u Kliničkom bolničkom centru Split.

Za drugog muškarca (37), također uhićenog nakon ubojstva, utvrđeno je da je počinio prekršaj protiv javnog reda i mira, pa je priveden na Općinski prekršajni sud.

Prema medijskim navodima, riječ je o bratu glavnog osumnjičenika, a istraga je pokazala da je zajedno s njim sudjelovao u verbalnom i tjelesnom sukobu koji je prethodio ubojstvu.

Osumnjičeni 31-godišnjak po pisanju medija više desetaka puta uhićivan je zbog tučnjava, razbojničkih krađa, narušavanja javnog reda i mira te droge.

"Dugo me nije potreslo nešto kao ubojstvo mladića..."

Šef splitskog SDP-a Davor Matijević pozvao je građane na prosvjed u srijedu.

"Dugo me nije potreslo nešto kao ubojstvo mladića od prije dva dana. Šokiralo me najviše jer ovdje nije bilo riječ o obračunu u krim miljeu, nisu se potukla dva vandala, pa je jedan izvukao deblji kraj, nego je prekinut život mladića koji je imao nesreću da je tu večer išao u pekaru.

Pročitajte i ovo Fotografija Alekseja Navaljnog Otkrio što su saznali Šef ukrajinske službe otkrio od čega je umro Navaljni: "Možda ću vas razočarati, ali..."

Jednog pristojno odgojenog momka koji je živio uzornim životom ubio je klošar jer mu vjerojatno nije dao euro ili dva. Ne da ubojstvo nije počinjeno u afektu, nego je ubojica išao kući po nož, vratio se i počinio ubojstvo.

I kao što to kod nas uvijek biva, ubojica je imao debeli dosje. Umjesto da je u zatvoru razmišljao o svom životu i da ga je sustav pokušao resocijalizirati, on je bio na slobodi, maltretirao ljude i u konačnici ubio nečije dijete.

Teško je uperiti prst u nekog pojedinačnog, ali činjenica je da je cijelu sustav ovdje zakazao. Još je gora činjenica da smo mi na to navikli i da to prihvaćamo kao nešto normalno. Ne, Luka nije trebao biti ubijen, ubojica nije trebao biti na slobodi, i ne, ovo ne smijemo prihvatiti.

Dođite svi na prosvjed u srijedu jer danas je to, nažalost, Luka, a sutra možemo biti i ti ili ja", napisao je na Facebooku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene