Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UŽIVO Sjednica Sabora

HDZ: 'Da su napadnuti gay aktivisti, svi bi bili na nogama i zgražali se'

'Situacija je alarmantna', kazao je HDZ-ov Željko Reiner dodavši kako se takvi izljevi mržnje ne bi smjeli tolerirati. 'Očekivali smo da se premijer, vlada ili pučki pravobranitelj obrate te da na pojavu nasilja reagira Sabor'.

Odmah na početku određena je 15-minutna stanka na zahtjev HDZ-a zbog napada na volontere inicijative 'U ime obitelji', koja sakuplja potpise za održavanje referenduma s pitanjem 'Jeste li za to da se u Ustav unese da je brak životna zajednica muškarca i žene'.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Dalija Orešković i Majda Burić između Orešković i HDZ-a VIDEO Obračun u Saboru: "Mislite li da su branitelji za to ginuli, bando lopovska? I moji su roditelji glasali za HDZ, neka im Bog oprosti"

>> Blanka prijavljena svom glavnom sponzoru zbog podrške inicijativi 'U ime obitelji'

HDZ-ovi zastupnici zatražili su danas od Sabora da stane u zaštitu volontera građanske inicijative 'U ime obitelji', koji su u proteklih nekoliko dana bili izloženi brojnim napadima, a Željko Reiner ocijenio je da 'Sabor ne smije odšutjeti činjenicu da su usred dana ljudi prebijani i paljeni jer se netko ne slaže s njihovim mišljenjem'.

Reiner je, nakon stanke koju je Klub HDZ-a zatražio kako bi se očitovao o tim napadima, ocijenio da je riječ o situaciji bez presedana u hrvatskom političkom i javnom životu.

Traži se očitovanje premijera i ministara

'Volontere se ne samo vrijeđa, nego i fizički napada. U centru Zagreba nepoznati je muškarac usred bijela dana divljački šakom u leđa udario volonterku. Vrijeđa ih se i fizički napada, posebno u Rijeci i Zagrebu, a vrhunac netolerancije i divljaštva je paljenje štanda na Cvjetnom', rekao je Reiner.

Ponovio je da je HDZ očekivao da će se oglasiti premijer Zoran Milanović, pučka pravobraniteljica i 'ministri koji su marširali u svim gay paradama'.

Prozvani i novinari

'Premijer je, međutim, bio zauzet kampanjom, pa objašnjavanjem svog izbornog neuspjeha, pa pričama o nordijskom i bizantskom stilu. Očekivali smo onda da će se oglasiti pučka pravobraniteljica, no to se nije dogodilo, što nam je dalo za pravo da se sjetimo netransparentnosti u njezinu izboru. Očekivali smo i reakciju nekih ministara koji su marširali u prvim redovima da će i ovdje zaštititi pravo na različito mišljenje, no ni to se nije dogodilo', kazao je Reiner.

Za ignoriranje napada na volontere prozvao je i novinare, a Sabor i cijelo društvo je pozvao da poduzmu konkretne mjere protiv mržnje i netolerancije. 'U demokratskim društvima nema monopola na istinu', istaknuo je Reiner, te dodao da 'ne želi vjerovati da u Hrvatskoj postoje dvostruki kriteriji za ista zlodjela i da se počinje tolerirati zakon linča i pogroma'.

Ustavno definiranje braka

'Da su slučajno napadnuti zagovornici istospolnih brakova, svi mediji, ministri i udruge bili bi na nogama i zgražali se', uvjeren je Reiner. Podsjetio je da je u izbornoj kampanji u Samoboru pucano na HDZ-ove aktiviste koji su lijepili plakate.

Ponovio je i da HDZ podržava ustavno definiranje braka kao životne zajednice žene i muškarca, a njegovo su izlaganje HDZ-ovci popratili pljeskom. Predsjednik Sabora Josip Leko poručio je da se sve stranke u Hrvatskoj zalažu za demokratske vrijednosti i da se protive netoleranciji.

'Demokratske vrijednosi u hrvatskom društvu izvan su i iznad stranačkih i sve političke opcije podržavaju, grade i brane demokratske standarde da netolerancija ne smije stanovati u hrvatskom društvu, bez obzira tko je i kako branio, da je civilno društvo prednost i vrijednost demokratskih društava i tu nema među nama razlike. U to sam uvjeren i to ću braniti', poručio je Leko.

Neuobičajeno duga stanka

Neuobičajeno duga stanka u zasjedanju određena je kako bi se zastupnicima omogućilo da se posvete lokalnim izborima, a predsjednik Sabora Josip Leko jučer je izrazio nadu da kampanja za drugi izborni krug neće umanjiti kvalitetu rasprave u Saboru.

"Volio bih da saborski zastupnici u nastavku sjednice ne budu opterećeni svojim pozicijama u izbornoj promidžbi između dva izborna kruga, jer će to dati boju raspravama u parlamentu", rekao je Leko u emisiji "S Markova trga" Hrvatskog radija i odmah dodao kako je "uvjeren da će ipak prevladati državni interes te da neće biti velikih iskakanja".

>> Oni su 'najpoštenija generacija zastupnika'!

Zastupnike u nastavku zasjedanja čeka 30 neraspravljenih točaka, a Vlada je u međuvremenu pripremila još 40 prijedloga, među kojima su i zakoni o strancima, trgovačkim društvima, eksploataciji ugljikovodika, suradnji Vlade i Hrvatskoga sabora, osobnoj iskaznici i drugi.

Sabor će raspravljati o izmjenama zakona o nadzoru robe s dvojnom namjenom, kojima će se hrvatskim izvoznicima omogućiti korištenje Opće izvozne dozvole Europske unije, odnosno izvoz određene robe na određene destinacije bez izdavanja pojedinačne izvozne dozvole.

Zastupnici će razmotriti i izmjene Zakona o trgovini, čime će se od 1. srpnja omogućiti izravna primjena Zajedničke trgovinske politike Europske unije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene