Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nije elektronički

I dalje ih pišu na papir: Evo za koju kategoriju lijekova se recepti najviše krivotvore

Ljekarna/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Ljekarna/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Lijek/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Lijek/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Lijek/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Lijek/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ljekarna/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
U Hrvatskoj se na godinu otkrije oko dvije stotine krivotvorenih liječničkih recepata. Opatijska je policija nedavno razotkrila dvije žene koje su više od godinu dana dizale lijekove uz pomoć krivotvorina. Za to kazneno djelo predviđena je kazna do pet godina zatvora.

Većina lijekova već odavno izdaje se putem elektroničkog recepta. No, dio onih za psihičke bolesti i ovisnosti i dalje se ispisuje na papiru.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kaznena prijava Na aerodromu u Zadru uhvaćeno dvoje mladih Rusa: Policija odmah posumnjala da nešto nije u redu Liječnica Oštetila HZZO Lažirala recepte i preprodavala lijekove: Podignuta optužnica protiv liječnice dilerice

"Ministarstvo unutarnjih poslova i dalje ne dozvoljava, nije dalo placet da i posebni neograničeni recepti za narkotičke lijekove da prođu kroz CEZIH sukladno našem informatičkom sustavu kao i drugi lijekovi", kaže dr. Leonardo Bressan, koordinator hrvatske obiteljske medicine PGŽ.

Opatijska je policija nedavno otkrila dvije žene koje su krivotvorile liječničke recepte.

"Policija ih sumnjiči da su od siječnja prošle pa do veljače ove godine krivotvorile liječničke recepte i potom u više mjesta na području Liburnije koristile kako bi nezakonito došle do lijekova", kaže Ankica Kolić, glasnogovornica PU primorsko-goranske.

Prema Hrvatskoj ljekarničkoj komori prošle je godine otkriveno dvjestotinjak krivotvorenih recepata.

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo kaže da se najčešće radi o lijekovima koji su protiv bolova i razvijaju ovisnost.

"To je, ja bih rekla, nekih 50, 60 posto, imamo dosta lijekova koji su baš narkotici i to je u novije vrijeme jedan pojačani trend, uglavnom se radi o lijekovima koji izazivaju ovisnost", kaže Soldo.

Neki ljekarnici izloženi su napadima krivotvoritelja - no većina ih pobjegne kada shvati da su otkriveni.

"Oni vam se trude što prije otići da mogu probati na nekom drugom mjestu", kaže ljekarnica Iva Orlović.

Za krivotvorenje recepata predviđene su zatvorske kazne od šest mjeseci do pet godina. Ljekarnici i liječnici očekuju da će se situacija promijeniti kada se i narkotički lijekovi budu prepisivali kroz e sustav pa će krivotvorenje postati - nemoguće.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene