Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za ubojstvo

Otac ubojice Kristine Krupljan: "David me je zamolio: 'Tata, napravi Kristini lijepi, bijeli grob jer sam je volio'"

Vjekoslav i Ivo Komšić (Foto: Pixell)
Vjekoslav i Ivo Komšić (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija Ivo Komšić, otac Davida Komšića (Foto: Pixell) Ivo Komšić, otac Davida Komšića (Foto: Pixell) Foto: Pixell Vjekoslav i Ivo Komšić (Foto: Pixell) Vjekoslav i Ivo Komšić (Foto: Pixell) Foto: Pixell Olivera Komšić, u sredini (Foto: Pixell) Olivera Komšić, u sredini (Foto: Pixell) Foto: Pixell Vjekoslav Komšić (Foto: Pixell) Vjekoslav Komšić (Foto: Pixell) Foto: Pixell +0 Veljko Miljević i Ivo Komšić (Foto: Pixell) Galerija 1/5 >>
Drugog dana suđenja Davidu Komšiću za ubojstvo bivše djevojke Kristine Krupljan, koju je izbo s više od 80 uboda nožem, na Županijskom sudu u Zagrebu svjedočili su njegovi roditelji. Majka Olivera Komšić rekla je da njezin "sin nije monstrum i da nije planirao ubojstvo".

Na suđenju Davidu Komšiću (20), koji je prije godinu dana usmrtio svoju bivšu djevojku Kristinu Krupljan (19) s više od 80 uboda nožem, u petak su svjedočili njegovi roditelji Ivo i Olivera Komšić.

Pratite tijek svjedočenja:

Pročitajte i ovo Ilustracija Traje istraga Žena pronađena mrtva u talijanskoj crkvi: Bila je odjevena poput vampira, a policija sumnja na nešto bizarno Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um"

David Komšić pognute je glave ušao u sudnicu. Prva je svjedočila majka. Majčine riječi pratio je bez emocija i uglavnom gledajući u pod. Potom je svjedočio otac, a David i dalje nije dizao glavu.

14:00 Svjedočenje roditelja Davida Komšića je završilo. Iduće je ročište 14. veljače.

13:40 "David me je zamolio: 'Tata, napravi Kristini lijepi, bijeli grob jer sam je volio'", kazao je Komšić. 

13:30 Otac ubojice rekao je odgovarajući na pitanja sutkinje kako ni sam ne zna kod koliko su liječnika bili zbog Davidovih psihičkih problema.

"Išli smo kod više liječnika, tih psihijatara valjda, ne znam u koja više sva mjesta u Bosni. U Sarajevu, Kreševu, Kiseljaku. David bi rekao: 'Tata, nije mi dobro, imam priviđenja'", kazao je Komšić ponovivši ono što je rekla i njegova supruga; da su išli u kod liječnika u Bosnu zbog "sramote".

Na pitanje sutkinje kakve je tegobe imao sin, rekao je "nekakve halucinacije, šta ja znam", a nije znao reći niti koja je točno bila Davidova dijagnoza.

Sutkinja mu je rekla da u prvotnom iskazu DORH-u nije spominjao Davidove pishičke probleme, ali je rekao da puši travu.

"Toga se niste sramili, a ovoga jeste?" upitala je sutkinja.

"Pa, Ferenščica je takav kvart, svaki drugi puši travu tamo", odgovorio je otac.

13:20 Odvjetnik obitelji Krupljan pitao je Komšića kako zna da je Kristina prvo Davida ošamarila, a onda je on nju udario tako da joj je slomio nos.

"Rekla mi je to moja djelatnica koja je radila u kafiću. To je bilo pred kafićem, ona je sve vidjela", odgovorio je Komšić.

Rekao je i kako se David ljutio kada bi saznao da se Kristina viđa s drugim dečkima.

Na pitanje sutkinje kako on zna s kime je Kristina bila, Ivo Komšić je rekao: "Raspitivao sam se kime se Kristina viđa."

13:10 Ivo Komšić pojasnio je kako je David nosio nož od nesreće u Vukovarskoj ulici kada je pregazio pješaka. Tada mu je sin poginulog prijetio i David je iz straha nosio nož, rekao je otac. 

12:47 Davidov otac ispričao je i kako mu je Kristina rekla da žive u izvanbračnoj zajednici i da je trudna. "Tražila je od nas novac, ali to sam saznao naknadno od supruge", istaknuo je.

12:35 "Tata, ubo sam je nožem! Pitam ga gdje je, a on stoji i povraća. Nije mi znao u prvom trenu reći ni gdje je, ni što je. David je jecao i plakao u autu i zazivao Kristinu kada sam ga vodio na policiju", opisao je otac noć u kojoj se dogodilo ubojstvo.

12:25 "Bez razloga ga je prijavljivala policiji. Sama se znala istući. Prijavljivala ga je kad nije htio biti s njom. Policija je trebala imati jednu patrolu samo za Kristinu. Ona je hodala s ovim i onim...", ispričao je Ivo Komšić.

Otac je prilično nerazgovjetno odgovarao, pa ga je sutkinja opomenula.

"U 11. mjesecu  2016. mi je rekao da je Kristina trudna, da bi je ženio. Ja sam ga pitao pa kako to, znaš li čije je dijete, jedni pričaju da je s ovim, drugi da je s onim. Njemu nije bilo pravo što ja to nisam baš odobravao. To je bila velika ljubav između njih, ali njena majka nije odobravala Davida. Čuo sam da ga je valjda zvala "cigo", valjda jer smo došli iz Bosne. David je radio je kao konobar od 15. godine u mom kafiću na Ferenčici. Najviše je provodio vrijeme s Kristinom, svaki dan su bili skupa, po 24 sata, spavali su jedno kod drugog", ispričao je otac Davida Komšića.

12:00 Ivo Komšić rekao je da su Kristinu voljeli kao vlastito dijete te da je bila više kod njih nego u vlastitom domu. 

"Ne dao bog nikom ovo. Žao nam je svih", kazao je na sudu.

"David je imao psihičkih tegoba i liječio se, ali nismo to nikome rekli"

10:55 Sutkinja je upitala Davida Komšića ima li on pitanja za svjedokinju. On je odgovorio: "Nemam, gospođo."

Pauza je do 12 sati, a onda bi trebao svjedočiti otac Davida Komšića.

10:40 Majka je kazala da se ne sjeća kako je David bio obučen na dan ubojstva i da je kasnije saznala da se preobukao. 

"Nije mi bilo poznato da je sa sobom imao nož. Nekad nosi skakavac, i nosio ga je. Do ubojstva nisam znala da bi nosio nož", rekla je.

Vjekoslav i Ivo Komšić (Foto: Pixell) Olivera Komšić, u sredini (Foto: Pixell) Foto: Pixell

Opet je ponovila da je Kristina bila ljubomorna i da mu nije dala da "priča s nekim curama".

10:16 Na pitanje tužiteljice je li tijekom odrastanja David imao poteškoća s obzirom na ozljedu oka, majka je odgovorila da mu je to stvaralo nervozu, da nije bio dovoljno usredotočen i da je uzimao lijekove za smirenje, ali nije znala reći koje.

Tužiteljica ju je podsjetila na izjavu DORH-u kada je rekla da je David bio običan mladić.

"Mi nismo nikome govorili da se David liječio i da je imao psihičkih tegoba. Da ne bi bio obilježen u društvu. Na ispitivanju su mi rekli da ne moram odgovarati na pitanja ako bi mu to naštetilo ili ga osramotilo. Imao je psihičke probleme, dvoslike, strahove i priviđenja. Nije mogao biti koncentriran, brzo bi odlutao. Vodili smo ga i u Kiseljak na liječenje od 2013. do 2016. kod privatnog liječnika, suprug je išao s njim", ispričala je Olivera Komšić.

Rekla je i da nije imala saznanja da je Kristina u vezi s drugim dečkom.

10:00 Majka Davida Komšića ispričala je i što se događalo na dan ubojstva, 22. veljače 2017. godine.

"David je izašao oko 6, 7 navečer, bio je uobičajen dan. Nakon godinu dana sjećam se nećakinje koja ulazi i govori da David treba čašu vode i da mu je jako loše. Dala sam mu vode, nisam znala što je. Kad sam sišla, plakao je i povraćao", ispričala je Olivera Komšić i rasplakala se.

Onda je nastavila: "Rekao mi je: Zovi policiju, zovi Hitnu! Spominjao je Kristinu. Bila sam van sebe. Onda je muž odvezao Davida na policiju, a sestru je poslao pred Kristininu zgradu gdje je sve bilo puno policije," opisala je Davidova majka dodavši da je pravu istinu saznala kada je suprug došao kući, oko 3 ujutro.  "Rekao mi je da je David ubio Kristinu."

Opet se rasplakala.

"U zadnje vrijeme ne znam kako bih objasnila njegov čin. Nadam se da ćete mi vi (sud) objasniti zašto se to dogodilo", rekla je Olivera Komšić. 

9:46  "Kristina je do kraja dolazila kod nas. Njihova svaka svađa trajala je dva dana. Moj David je volio Kristinu, obožavao ju je i kupovao joj poklone. Nije moguće da bi netko bio u vezi četiri godine da je bilo toliko nasilja. Ali da je bilo turbulentno, jest. Kada joj David nije dozvolio da uđe u kuću, Kristina se ozlijedila lani i zvala policiju," kazala je majka ubojice.

Ispričala je i kako je Kristina često tražila novac. Više je puta, kazala je Olivera Komšić, htjela razgovarati s Kristinom o njezinoj vezi s Davidom, ali ona nije htjela.

9:36  Davidova majka priča kako je 2014. godine Kristina napravila abortus.

"Tražila je novac. Od Davidove dnevnice skidala je novac kako bi mu ukazala na njegovo neodgovorno ponašanje. Onda je opet došla s istom pričom pa rekla da je ponovno abortus napravila, a prvi put se samo šalila. David joj nije nanosio ozljede, sama se ozljeđivala", kazala je Olivera Komšić.

9:15  "David Komšić je moje najstarije dijete od troje. Doselili smo iz Kiseljaka. Bavimo se ugostiteljstvom, otvorili smo hotel. U 8. razredu je krenuo tu u školu, a u razredu je upoznao Kristinu. Prvo je bila simpatija, a kasnije se razvilo i vezu. Kristina je bila kao moje dijete, bila je s nama u kući. Sve je to bilo O.K. dok 2014. za jedan Uskrs nije došla i rekla da je izvršila abortus. Teretila je Davida da podmiri te troškove, koje sam ja platila", ispričala je Olivera Komšić.

"Moj sin nije monstrum, on nije planirao ubojstvo. Dok je imao zabranu prilaska Kristini, ona je dolazila kod nas spavati i nekada se sama ozljeđivala. Bilo je puno ljubomore s obje strane, Kristina je radila ljubomorne scene," ustvrdila je majka Davida Komšića u suzama.

Rekao je da se ne osjeća krivim, odvjetnik tvrdi da je bio neubrojiv

David Komšić kazao je da se ne osjeća krivim za okrutno ubojstvo, a njegov odvjetnik Veljko Miljević tvrdi kako je njegov klijent u vrijeme ubojstva bio neubrojiv i u stanju dugotrajne patnje jer je bio izložen dugotrajnom vrijeđanju od ubijene.

U četvrtak je svjedočila je majka ubijene Kristine, Vesna Krupljan, a pročitani su i iskazi njezina oca Dalibora te prijateljica. One su u iskazima navele kako je Komšić prijetio ubojstvom Kristini, slao joj poruke uvredljiva sadržaja te ju fizički zlostavljao. Majka je također posvjedočila o turbulentnoj vezi Davida i Kristine, ali i brutalnostima koje je proživljavala njezina kćer.

"Prekidali su i mirili se. Prije nekoliko godina sačekao ju je kod crkve i nogom udario u nos jer joj je dugovao 2000 kuna", rekla je u suzama Kristinina majka. Navela je i kako je Kristina bila dva mjeseca trudna s tadašnjim dečkom.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene