Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi građana

Na što se Hrvati najviše žale? Pučka pravobraniteljica objavila izvještaj za 2017.

Izvješće pravobraniteljice (Dnevnik.hr) - 4
Izvješće pravobraniteljice (Dnevnik.hr) - 4
Pučka pravobraniteljica objavila je izvješće za 2017. godinu. Građani se ponovno suočavaju s gotovo istim problemima kao i ranijih godina.

U izvješću se navodi kako se građani u Hrvatskoj ponovno suočavaju s gotovo istim problemima kao i ranijih godina.

Pročitajte i ovo NASA istražuje fenomene - 1 Objava u srpnju NASA-in odbor dosad prikupio oko 800 izvještaja o neidentificiranim zračnim fenomenima Ilustracija Izvješće pučke pravobraniteljice Novi problemi za Plenkovića i njegova ministra: Dva velika slučaja pokazuju urušavanje jednog od ključnih sustava u državi

1. Prvi put primljeno je najviše pritužbi u području prava iz radnih i službeničkih odnosa. Zaposleni u javnom i privatnom sektoru često sklapaju nepovoljne ugovore o radu na određeno vrijeme, rade bez isplaćenih plaća ili pristaju na isplatu minimalne plaće na tekući račun, a ostatak ''na ruke''. Nezaposleni se žale na brisanje iz evidencije HZZ-a. Raspisivanje natječaja, prema mnogima, samo je stvar forme jer selekcijski postupci nisu dovoljno transparentni.

2. Jedan je od značajnijih problema nepovjerenje u institucije, prije svega u pravosuđe. Najveći broj odnosio se na zlouporabu ovlasti i položaj sudbene vlasti, dugotrajnost sudskih postupaka i nepravilnosti u provođenju postupaka.

3. Rad i zapošljavanje najviše je zastupljeno područje među pritužbama na diskriminaciju. Kod zapošljavanja su najčešće one temeljem dobi, ali i etničke pripadnosti, pri čemu su naročito pogođeni Romi.

4. Petina stanovništva živi u riziku od siromaštva, najviše na selu. Najranjivija su skupina starije osobe. Mjesečne socijalne naknade nisu dostatne za podmirenje osnovnih životnih potreba. Čak 180.521 osoba umirovljena prema općem propisu, u prosincu prošle godine, ostvarila je mirovinu manju od 1000 kuna.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene