Uskoro prva sjednica 9. saziva Sabora (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Uskoro prva sjednica 9. saziva Sabora (Foto: Dnevnik.hr) - 1

U iduća tri tjedna novoizabrani saborski zastupnici, prvi će put sjesti u saborske fotelje. Već u utorak predsjednica počinje konzultacije s izabranim političkim opcijama.


Državno izborno povjerenstvo u ponedjeljak će objaviti konačne službene rezultate izbora, a time počinju teći rokovi za održavanje prve sjednice novog saziva Sabora.

Već u utorak predsjednica počinje konzultacije s izabranim političkim opcijama.

Imena zastupnika koji će u novom sazivu popuniti ova mjesta u ponedjeljak će dobiti i službenu potvrdu Državnog izbornog povjerenstva. Iz GONG-a  upozoravaju kako su izbori održani na rubu zakonitosti.

''Ovaj put su se dogodile ja bih rekla, neviđene i šokantne pojave, kao što je bila situacija da jednostavno svi preferencijski glasovi nisu prebrojani, tako da su neki kandidati oštećeni i u Dubrovniku i u Splitu. Isto tako smo imali situaciju 'kupovine' promjene nacionalnosti, odnosno kaznenog djela nedopuštenog pritiska na birače. To je zapravo izborna prijevara. A imamo i više desetaka građana koji su nezakonito izbrisani s popisa birača'', rekla je Marina Škrabalo iz GONG-a.

DIP je međutim, riješio sve prigovore, Ustavni sud je odbacio žalbe. Konačne rezultate - predsjednik Državnog izbornog povjerenstva u ponedjeljak će predati predsjednici.

S objavom konačnih službenih rezultata izbora u Narodnim novinama, počinje teći rok od 20 dana unutar kojeg Predsjednica saziva Sabor na prvo zasjedanje. Novoizabrani zastupnici, u saborske bi fotelje moraju sjesti najkasnije do 15. listopada.

Hoće li u tom trenutku i konstituirati novi saziv Sabora, HDZ kao relativni izborni pobjednik još uvijek ne može sa sigurnošću odgovoriti. 'Gledajte ovi pregovori koji idu, idu u dobroj vjeri, idu ja vjerujem dobrim putem i mislim da ćemo brzo dobiti zapravo mogućnost za formiranje nove vlade', rekao je Dario Nakić iz HDZ-a.

Već u utorak kreću konzultacije kod predsjednice. Pozvat će sve novoizabrane političke opcije i nezavisne zastupnike i razgovarati s njima o tome kome daju potporu. Predsjednica je već nekoliko puta poslala poruku kako odugovlačenje neće dopustiti.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr