Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat na Bliskom istoku

MVEP: "Sredstva za UNRWA nisu predviđena u 2024., do sada su izdvajana iznimno"

Palestinci u UN-ovu centru u pojasu Gaze
Palestinci u UN-ovu centru u pojasu Gaze Foto: Afp
Nakon optužbi da su neki zaposlenici UNRWA-e sudjelovali u napadu Hamasa na Izrael, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je izvijestilo kako Hrvatska u ovoj godini nije planirala donirati sredstva Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama.

Hrvatska u 2024. nije planirala donirati sredstva Agenciji Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) koja su i ranije izdvajana samo iznimno po pozivu, pojasnio je MVEP u odgovoru Hini, nakon optužbi da su neki zaposlenici UNRWA-e sudjelovali u napadu Hamasa na Izrael.

"RH ne odvaja sredstva za rad UNRWA redovno iz godišnjeg proračuna, nego samo iznimno po pozivu, kao što je bila Međunarodna humanitarna konferencije za civilno stanovništvo Gaze u studenom 2023. godine u Parizu, pri čemu ugovaramo obvezu transparentnog izvješćivanja UNRWA o namjenskom trošenju donatorskih sredstava", odgovorio je MVEP.

"Daljnje financiranje rada UNRWA u 2024. godini nije bilo planirano u okviru hrvatske razvojne suradnje i humanitarne pomoći, kao ni financiranja u proteklom višegodišnjem razdoblju", dodaje MVEP.

Niz zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Njemačku i Veliku Britaniju, pauzirale su financiranje humanitarne agencije nakon optužbi da je 12 zaposlenika UNRWA-e bilo umiješano u napade Hamasa na južni Izrael 7. listopada.

Pročitajte i ovo Autobus u Rijeci - 4 Završen očevid Detalji nesreće u Rijeci: "Pješakinja je prelazila na crveno svjetlo"

"U kontekstu najave preispitivanja i revizije pružanja pomoći za UNRWA koju je do sada najavilo devet država zbog sumnji da su neki zaposlenici UNRWA sudjelovali u Hamasovom napadu, želimo podsjetiti kako je riječ o državama koje inače redovno iz nacionalnih proračuna uplaćuju doprinos za rad i aktivnosti UNRWA", poručuje hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

"Hrvatska očekuje temeljitu istragu o teškim kaznenim djelima i neprihvatljivim aktivnostima koje se dijelu djelatnika Agencije stavljaju na teret", dodaje se.

MVEP napominje da je vlada od početka rata temeljem dvije odluke (25. listopada i 16. studenoga prošle godine) dala ukupno 1,25 milijuna eura žurne humanitarne pomoći za civilno stanovništvo Gaze. Od toga je najveći dio doniran UNICEF-u, Međunarodnom odboru Crvenog križa (ICRC) i Svjetskom programu za hranu (WFP), dok je UNRWA dobila 250 tisuća eura u prosincu 2023.

Pročitajte i ovo Joe Biden Napad dronom na bazu Biden najavio osvetu za smrt američkih vojnika: "Odlučio sam kako ćemo odgovoriti na napad"

Hrvatski doprinos toj agenciji odnosi se isključivo na izvanredni poziv za pružanje žurne pomoći (tzv. Flash Appeal) UNRWA-e za osiguranje žurne humanitarne pomoći za civilno stanovništvo Gaze, a njime se ne financira operativni proračun organizacije iz kojeg se osiguravaju plaće lokalnog osoblja UNRWA-e i administrativni troškovi agencije UN-a, pojašnjava MVEP.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene