Savudrija (Foto: dnevnik.hr)
Savudrija (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je danas diplomatsku notu Sloveniji, prioćeno je iz Ministarstva.


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je danas diplomatsku notu Veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu kojom je izrazilo duboko nezadovoljstvo i prosvjed povodom najave slovenske strane da će započeti s upućivanjem prekršajnih naloga hrvatskim ribarima za obavljanje ribolova u hrvatskim područjima mora, piropćili su u subotu iz Ministarstva.

Vezani članci Đorđe Gardašević i Mislav Bago - 1 Jesu li nam zbog uvođenja kazni ograničena ljudska prava? "Ako imate prirodnu nepogodu onda se takvi zakoni donose dvotrećinskom većinom" Mladen Vinković i Domagoj Mikić - 3 Što očekuje građane - upozorenja ili kazne? Otkrivamo tko je prvi na udaru inspektora i koje su njihove ovlasti

"Hrvatska strana će zbog ovih pokušaja jednostrane provedbe kompromitirane i za Republiku Hrvatsku neprihvatljive arbitražne odluke od strane državnih vlasti Republike Slovenije, u cilju zaštite svojeg teritorija biti prisiljena odgovoriti na jednaki način. Smatramo da slovenska najava ujedno predstavlja ponašanje koje nije u duhu dobrosusjedske suradnje i europskih vrijednosti te kojim se u rješavanje otvorenog pitanja granice pokušavaju uvući građani pa i ribari koji žive i rade uz tu granicu.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova podsjeća da dvije države članice EU i NATO imaju odgovornost da u duhu međusobnog poštovanja otvorena pitanja rješavaju mirnim putem, bez poduzimanja jednostranih mjera, te još jednom poziva slovensku stranu na nastavak dijaloga o otvorenom graničnom pitanju", stoji u priopćenju.

Podsjetimo,slovenska policija na svojim je internetskim stranicama priopćila kako je hrvatskim ribarima iz Savudrije i Umaga poslano prvih 14 uplatnica za podmirenje kazni, prema zakonu o prekršajnom postupku, "zbog nedopuštenog prelaska slovenske granice".

Predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić potvrdio je kako ni jedan istarski ribar nije još primio kaznu od Slovenije zbog navodnog "nedopuštenog prelaska slovenske granice" te ukoliko ih dobiju, shodno dogovoru s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, one će biti proslijeđene načelniku sektora za granicu istarske policije.

MUP: Uputit ćemo slovenskim prekršiteljima prekršajne naloge na njihove adrese

O događanjima u Savudriji oglasio se i MUP, čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Hrvatska policija, kako smo već izvijestili, stalnom nazočnošću na području Savudrijske Vale i upotrebom tehničkih sredstava (radara i kamera) ima dokumentiran svaki prekršaj iz domene Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o morskom ribarstvu počinjen od strane slovenskih ribara.

U velikoj većini od dosadašnjih 235 povreda crte razgraničenja, od arbitražne odluke koja Hrvatsku ni na koji način ne obvezuje, od strane slovenskih ribara, riječ je o učestalih 8 prekršitelja koji državnu granicu prelaze na mjestu izvan graničnog prijelaza bez odobrenja, što je u suprotnosti sa Zakonikom Unije o pravilima kojima se uređuje kretanje osoba preko granica (Zakonik o schengenskim granicama), kažnjivo po Zakonu o nadzoru državne granice i obavljaju ribolov u suprotnosti sa EU Uredbama 1224/2009 te Provedbene uredbe 404/2011, kažnjivo po Zakonu o morskom ribarstvu.

Dakle, policija je utvrdila sve okolnosti počinjenja prekršaja i prikupila sve dokaze za pokretanje odgovarajućih prekršajnih postupaka iz domene Zakona o nadzoru državne granice i uputit će slovenskim prekršiteljima prekršajne naloge na njihove adrese, a sukladno Provedbenoj uredbi 404/2011 zatraženi su podaci za pokretanje postupaka iz domene ribarstva.

Sukladno Prekršajnom zakonu, provest će se dostava, a tijekom postupka ukoliko se izrečena kazna ne plati pravomoćno dovršeni postupak može imati za posljedicu i primjenu mjera u posebnim slučajevima po istome zakonu, uključivo i postupanje policije prema okrivljenicima prilikom prelaska državne granice", navodi MUP u priopćenju.