Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Savudrijski ribari

"Prepucavanja će prestati kad političari ocijene da na ovoj temi više ne mogu skupiti bodove"

Danilo Latin, ribar (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Danilo Latin, ribar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Diego Makovac, savurdrijski ribar (Foto: Dnevnik.hr) Diego Makovac, savurdrijski ribar (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Danilo Latin, ribar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Danilo Latin, ribar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Danilo Latin, ribar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/3 >>
Slovenska policija objavila je da je poslano prvih 14 kazni hrvatskim ribarima iz Savudrije i Umaga, a idućeg će tjedna, kako kaže, nastaviti na sličan način provoditi zakon.

Predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić potvrdio je u subotu u izjavi za Hinu kako ni jedan istarski ribar nije još primio kaznu od Slovenije zbog navodnog "nedopuštenog prelaska slovenske granice" te ukoliko ih dobiju, shodno dogovoru s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem, one će biti proslijeđene načelniku sektora za granicu istarske policije.

Pročitajte i ovo Hrvatska pomorska policija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Uložili žalbu Kazne ne prestaju stizati: ''Odvjetnik je rekao da je bolje da ne idemo preko'' Slika nije dostupna "Neće osjetiti teret" Cerar: "Osigurali smo financijska sredstva za plaćanje kazni ribarima"

Slovenska policija objavila je da je poslano prvih 14 kazni hrvatskim ribarima iz Savudrije i Umaga, a idućeg će tjedna, kako kaže, nastaviti na sličan način provoditi zakon.

Kako je je navedeno u priopćenju na internetskoj stranici slovenske policije, hrvatskim su ribarima poslane kazne, prema zakonu o prekršajnom postupku, "zbog nedopuštenog prelaska slovenske granice". Napomenuto je da se onima koji ne plate kaznu može zabraniti ulazak u Sloveniju.

"Cijela procedura usklađena je s resornim ministarstvom. Nitko od ribara još na svoju kućnu adresu nije dobio nikakvu kaznu, no ukoliko one dođu, bit će proslijeđene MUP-u i od tog trenutka one postaju briga hrvatskih institucija", kazao je Momić.

Dodao je i da je i na sastanku u Zagrebu početkom godine, ali i na onom od prije par dana u Bašaniji s ministrom Tolušićem dogovoren modalitet ponašanja. On je podsjetio kako su savudrijski ribari na oba sastanka dobili potporu resornog ministra da imaju pravo loviti ribu na istom području kao i godinama dosad te kako će svaki ribar svoj posao i dalje moći obavljati u miru i neće trpjeti materijalnu štetu.

"Moramo zadržati dobre odnose"

"Mi i dalje želimo prijateljsku komunikaciju i dijalog sa slovenskom stranom, I dalje ćemo se normalno, kao i dosad, ponašati u Savudrijskoj vali, imajući u vidu da arbitražna odluka nije važeća a jednostrana primjena nije moguća", poručio je Robert Momić.

Ribar Maurizio Ossich kaže kako moramo održavati dobre odnose sa Slovencima.

"Uvijek smo lijepo radili sa Slovencima, oni su naši turisti koji dolaze non-stop tu i moramo bit, uvijek mirnim putem rješavati", kaže Ossich.

Njegov kolega Diego Makovac kaže kako ga kazne nisu iznenadile.

"Nismo ostali iznenađeni, pošto su toliko toga najavljivali i onda smo mi i njima rekli, već jednom pošaljite te kazne da vidimo kako će to izgledati i šta će biti, jer onako nije bilo smisla", kaže Makovac.

"Prepucavanja će prestati kad političari ocijene da više ne mogu zaraditi poene"

Reporterka Nove TV Petra Fabian Kapov u Dnevniku se javila uživo iz Savudrijske vale gdje je razgovarala s profesionalnim ribarom Danilom Latinom.

"Osjeća se napetost zbog najave kazni, vidjet ćemo kako će nas naša vlada osloboditi od njih. U našu vanjsku politiku  ne bih se miješao, ali postoje zakonske i pravne osnove gdje Hrvatska može osporavati kazne. Kraj prepucavanja bit će kad političari ocijene da na ovoj temi više ne mogu zaraditi političke poene", kazao je Latin. 

Slovenija ne priznaje crtu sredine u Savudrijskoj vali kao privremenu liniju razgraničenja na moru dok se granični prijepor ne riješi nego tvrdi da joj u skladu s arbitražnom odlukom pripada većina zaljeva. (Hina/D.B./P.K.F.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene