Nekome za nastavu nedostaje još jedan udžbenik, nekome radna bilježnica, a učenicima u Babinoj Gredi pokraj Županje – cijela sportska dvorana.


Školsko je igralište prije tri godine raskopano kako bi se izgradila dvorana. No, umjesto dvorane zbog problema s izvođačem u tri godine nastala je samo golema rupa. Da apsurd bude veći, novac je za dvoranu osiguran, a radovi su zapeli u bespućima administracije.

Vezani članci Školska dvorana u Babinoj Gredi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Djeca pet godina čekaju školsku dvoranu, a županija gleda gdje uštedjeti: ''Nema tu gdje je zapelo, sve ima svoj tijek'' Škola u Babinoj Gredi bez školske dvorane (Foto: Arhiva/Marko Mrkonjic/PIXSELL) Dnevnik Nove TV donosi nevjerojatnu priču: Umjesto školske dvorane i vrtića, selo dobilo ultramodernu zgradu općine

Rupu je prije tri godine iskopao najpovoljniji izvođač. No, da najpovoljniji nije uvijek i najbolji, država se brzo uvjerila, ali je vrlo sporo reagirala.

"Nalazimo se u istoj situaciji gdje smo bili i zimus i proljetos. Od Božića kada su završili radovi na sanaciji dvorane, čime se osigurala školska zgrada da ne bi došlo do urušavnja, od onda se nisu dogodili nikakvi radovi", kaže Đurđica Babić, ravnateljica OŠ "Mijat Stojanović" Babina Greda.

Mjesečni troškovi održavanja i sanacije gradilišta stoje oko 30 tisuća kuna, a za izgradnju potpornoga zida koji štiti školu od urušavanja utrošeno je pola milijuna kuna. I to nije sve. Općina Babina Greda digla je kredit kako bi sufinancirala dvoranu. Kamate već stižu na naplatu.

"Dobili smo kredit u HBOR-u 3 milijuna kuna, platili smo obradu kredita, plaćat ćemo rezervaciju sredstava, a natječaja još uvijek ni na vidiku", rekao je Josip Krnić, načelnik Babine Grede. Natječaj na kojemu će se izabrati novi izvođač treba raspisati županija, no to ne može učiniti dok god iz Ministarstva obrazovanja ne dobije svu potrebnu dokumentaciju.

"Nažalost, mi već duže vremena čekamo preuzimanje dokumentacije od Ministarstva koje je bilo investitor i koje je raskinulo ugovor s izvođačem radova", rekao je Božo Galić, vukovarsko-srijemski župan.

Ministarstvu, koje je u tri godine, koliko se dvorana gradi, promijenilo pet ministara, očito se ne žuri. "Ja ne vidim nikakav poseban problem osim što tu treba tu papirologiju čim prije riješiti, a tu Ministarstvo stoji na raspolaganju, a sredstva jesu u državnom proračunu", kaže Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja.

Novac čeka, ministri se mijenjaju, a učenici sanjaju sat tjelesnog u novoj školskoj dvorani.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju