Nezavisni saborski zastupnik Mirando Mrsić ocijenio je u srijedu kako se izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koje je Ministarstvo zdravstva uputilo u javnu raspravu, na mala vrata želi progurati privatizacija zdravstva, čemu treba "jasno reći ne".

Galerija +0 Mrsić i Avberšek (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Zakon je u javnu raspravu upućen u sjeni ideoloških prijepora oko Istanbulske konvencije, a njime se predlaže privatizacija primarne zdravstvene zaštite koja će omogućiti da se liječe bogati, a siromašni će morati ostati kod kuće jer neće moći platiti zdravstvene usluge, rekao je Mrsić na konferenciji za novinare u Saboru.

Vezani članci Ivana Šmit - 1 Šefica liječničke udruge oštro odgovorila Berošu: "To mu je stravično infantilno i nezrelo" Mirando Mrsić (Foto: Pixell) Mrsić kritizirao zakon o studentskom radu, jednu stvar ipak pohvalio: "To je jedino pozitivno"

"Pitanje koje smo dosad imali u ordinacijama - kako vam mogu pomoći, promijenit će se u - kako ćete to platiti", ustvrdio je Mrsić,

Izmjenama zakona liječnici u primarnoj zaštiti postat će poslodavci kojima je cilj profit, a ne liječenje. Domovi zdravlja kao centri prevencije i primarne zaštite se ukidaju, većina ordinacija neće raditi vikendom, a bit će uvedena i razlika u položaju između bolničkih liječnika i onih u primarnoj zaštiti.

Uvodi se mogućnost nasljeđivanja i kupovanje ordinacije, a zapravo se radi o kupovini osiguranika, odnosno pacijenata, kaže Mrsić i pita - jesmo li došli do toga da će nam pacijenti i zdravlje postati roba.

Hrvatska je socijalna država koja mora osigurati jednaku zdravstvenu zaštitu za sve građane, što nikakve reforme ne smiju ugroziti, poručio je.

Ministar zdravstva hvali se da je HZZO prošlu godinu završio s 250 milijuna kuna u plusu, a zaboravlja da je sustav u minusu 9,5 milijardi kuna, te da nije ništa napravio u reformi sustava, već uvodi privatizaciju, rekao je Mrsić.

Pozvao je stoga sve građane, zdravstvene djelatnike, Hrvatsku liječničku komoru i ostale udruge da se suprotstave novom zakonu i kažu "jasno ne" privatizaciji zdravstva.

Novinarima se obratila i Spomenka Avberšek, bivša predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, a sadašnja članica SDP-a, koja je ustvrdila kako je cilj novog zakona totalna privatizacija javnog zdravstva.

"Građani moraju znati što im se sprema, a željela bih da saborski zastupnici, kao što su to učinili za Istanbulsku konvenciju, jednaku pozornost posvete javnom zdravstvu, koje je bitno za sve građane", kazala je Avberšek.

Kritizirala je i prijedlog da se zdravstvene ustanove mogu baviti zdravstvenim turizmom, jer će to omogućiti strancima korištenje našeg javnog zdravstva, dok istodobno hrvatski građani ne mogu u bolnicama dobiti osnovne usluge.

"Onog časa kad u javno zdravstvo uđe novac, a zdravstveni radnici postanu poslodavci, pacijenti i liječenje padaju u drugi plan", rekla je Avberšek. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju