Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reagiranje

Pronevjerili vrtoglav iznos: Kažnjena petorica špijuna zbog nezakonitog trošenja novca

Vojno sigurnosno-obavještajna agencija preko Ministarstva obrane poručila je kako nastavlja provoditi aktivnosti u okviru svojih nadležnosti te navela kako u medijskim objavama na temu izricanja kazni pojedinim djelatnicima VSOA-e postoji niz netočnih navoda.

Mediji su objavili vijest kako je stegovno-disciplinski sud VSOA-e prošli tjedan izrekao kazne petorici djelatnika te agencije zbog lažiranja troškova i nenamjenskog trošenja iznosa koje su dobivali za potrebe posjeta različitim vojnim misijama.

"U predmetnim medijskim objavama niz je netočnih navoda i podataka o aktivnostima koje se provode u VSOA-i. Vezano za predmetni slučaj, naglašavamo kako u cilju utvrđivanja moguće stegovne i disciplinske odgovornosti svojih zaposlenika, VSOA nastavlja provoditi aktivnosti u okviru svojih nadležnosti, odnosno sukladno zakonu", navedeno je u priopćenju.

Iz VSOA-e su naglasili kako je temeljem utvrđenog činjeničnog stanja dosad okončan samo dio aktivnosti u tim stegovnim postupcima. Dosad završeni stegovni postupci rezultirali su stegovnim kaznama i mjerama.

"Sva daljnja postupanja vezana za predmetni slučaj bit će procesuirana kroz druga nadležna državna tijela", dodali su.

Zaključno su poručili kako VSOA nastavlja uspješno provoditi sigurnosnu politiku u izvršenju zadaća obrane opstojnosti, suvereniteta, neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti RH.

Pročitajte i ovo Ilustracija Naoružavanje u punom jeku Njemačka izrekla zlokobno upozorenje za Europu: "Moramo se pripremiti na rat"

Jutarnji list je u utorak izvijestio kako je riječ o slučaju u kojem je, prema neslužbenim informacijama, nenamjenski potrošeno dva milijuna kuna, a zbog toga je prošle godine predsjednik Republike pokrenuo smjenu ravnatelja VSOA-e, generala Ivice Kindera.

List navodi kako je jedan djelatnik kažnjen dvogodišnjim nenapredovanjem u službi, dvojici je presuđeno smanjenje plaće od deset posto na rok od tri mjeseca, a peti je djelatnik kažnjen samo opomenom.

Istragu o cijelom slučaju proveo je Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost te je utvrđeno da čak 15 pripadnika VSOA-e snosi razne vrste odgovornosti u ovom slučaju, među njima i Kinder, no sud je proveo stegovni postupak protiv samo petorice zaposlenika VSOA-e.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene