Obavijesti Pretražite Navigacija
BILA JE IZVAN SLUŽBE

Peta smrt u redovima vojske: MORH objavio da je smrtno stradala vojnikinja s područja Vukovarsko-srijemske županije

Vojna policija, ilustracija
Vojna policija, ilustracija Foto: Davor Javorovic/Pixsell
U ponedjeljak, 19. srpnja 2021. godine smrtno je stradala pripadnica Oružanih snaga RH s područja Vukovarsko-srijemske županije, objavili su iz MORH-a.

Pripadnica Hrvatske vojske RH smrtno je stradala izvan službe.

Pročitajte i ovo Vojnik ozlijeđen na obuci - 3 Dnevnik Nove TV doznaje Incident u vojarni: Vojnik teško ozlijeđen tijekom obuke, oglasili se iz MORH-a Vojnici angažirani na poplavama Odluka ministra Banožić povisio naknade vojnicima angažiranim na poplavama: Poznat iznos koji dobivaju po danu

Kriminalističko istraživanje je u tijeku, djelatnici policije, Vojne policije i nadležnog Državnog odvjetništva utvrđuju okolnosti događaja.

Zbog nesretnog događaja ministar obrane s djelatnicima Ministarstva obrane i Hrvatske vojske izražava sućut obitelji preminule pripadnice.

MORH o smrtima pripadnika Oružanih snaga

Budući da je u zadnje vrijeme bilo nekoliko slučajeva smrti pripadnika Oružanih snaga, iz MORH-a su danas objavili posebno priopćenje, koje prenosimo u cijelosti.

"U postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske raspoređeni su vojni psiholozi. Njihova je primarna zadaća pružanje psihološke potpore pripadnicima Oružanih snaga.

Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske mogu se u bilo kojem trenutku javiti psiholozima u postrojbama. Isto tako, psiholozi i zapovjednici su u svakodnevnoj interakciji s pripadnicima postrojbi. Po nastanku događaja s posebno traumatičnim ishodima psiholozi postrojbe sustavno pružaju psihološku podršku pripadnicima koji su prošli traumatski događaj ili su bili posredno uključeni.

Za prijem u djelatnu vojnu službu provodi se psihološko testiranje kandidata, kao i kod redovitih liječničkih pregleda djelatnih vojnih osoba koji su obavezni svake tri godine.

Naglašavamo da su uz dostupnu psihološku pomoć djelatne vojne osobe obvezne svake tri godine ići na redoviti liječnički pregled tijekom kojega se provodi psihološko testiranje.

Prevencija izvanrednih događaja zadaća je svih zapovjednika na svim razinama vođenja i zapovijedanja u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Samoubojstva se događaju u gotovo svim sferama, pa tako i u Oružanim snagama Republike Hrvatske kao dijelu društva.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, nema odstupanja u Oružanim snagama u odnosu na cjelokupno stanovništvo Republike Hrvatske po broju samoubojstava 2020. godine. Tako je 2020. godine u ukupnoj populaciji Republike Hrvatske zabilježeno 566 samoubojstava, što čini stopu od približno 14/100 000, dok je stopa samoubojstava u Oružanim snagama bila 5,26/100 000.

Od početka pandemije bolesti COVID-19 svjedoci smo vremena koje iziskuje dodatne napore za očuvanje mentalnog zdravlja i prilagodbe na novonastale okolnosti. Pripadnici Oružanih snaga su selekcionirana i obučena skupina za postupanje i učinkovito djelovanje u specifičnim okolnostima, no ni oni nisu imuni na neželjene posljedice s kojima se suočavaju.

Naglašavamo da vojni psiholozi provode preventivne i potporne aktivnosti radi ublažavanja takvih mogućih posljedica.

Godine 2021. svjedočimo smrtnim slučajevima pripadnika Oružanih snaga koji su se dogodili nevezano uz službu u Oružanim snagama Republike Hrvatske odnosno izvan službe."

Peta smrt u redovima vojske

Ovo je peta smrt u redovima Hrvatske vojske u vrlo kratkom razdoblju. Na području Zagrebačke županije u petak je pronađeno tijelo poginulog pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

9. srpnja na području Varaždinske županije je pronađen smrtno stradali pripadnik Oružanih snaga RH.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije 10. lipnja 2021. godine pronađen je smrtno stradali pripadnik Oružanih snaga RH.

Na području Zagrebačke županije 8. lipnja 2021. godine pronađen je smrtno stradali dragovoljni ročni vojnik Oružanih snaga RH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene