Iza Slavonskog Broda mjesec je dana od ekološke katastrofe zbog koje više od 90 tisuća stanovnika tog grada i okolnih mjesta danima nije pilo vodu iz vodovoda.

Galerija


Što se promijenilo? Političari su otišli, zdravstvene službe se utišale. Policija i odvjetništvo ne govore previše. Ukratko - i dalje velika sumnja i nepovjerenje stanovnika Slavonskog Broda u ispravnost pitke vode.

Vezani članci Prikaz prometne nesreće na autocesti VIDEO Pogledajte rekonstrukciju stravične nesreće kosovskog autobusa na autocesti kod Slavonskog Broda, u kojoj je život izgubilo 10 ljudi Izvlači se autobus koji je sletio s autoceste kod Slavonskog Broda Objavljen broj telefona za informacije o putnicima iz kosovskog autobusa

Brođani i mjesec dana od zagađenja vode sumnjaju je li ona iz slavine zdravstveno ispravna. "Voda u Slavonskom Brodu se i dalje analizira, sve zdravstvene analize pokazuju da je voda za piće i analize će se činiti i dalje", kaže predstavnica Grada, Jastra Gubić.

Iako službe kažu kako je voda za piće - Brođani su sumnjičavi. "Mi smo svi ogorčeni, svi nešto kriju, pa nismo mi ludi, mi sve znamo", kaže Brođanka Slavica.

Brojna pitanja i dalje su misterij za načelnika stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije. "Koji su točno razlozi koji su doveli do zagađenja u tako visokim koncentracijama i onda vrlo brzog pada i čišćenja vode, to još u ovom trenutku nije jasno", ističe Stjepan Bošnjaković, načelnik stožera Civilne zaštite Brodsko-posavske županije.

Iz policije uvjeravaju da i dalje intenzivno rade na rasvjetljavanju svih okolnosti koje su dovele do toga da je gotovo 90 tisuća stanovnika Slavonskog Broda danima bilo bez pitke vode.

Na upit Dnevnika Nove TV iz nadležnog županijskog državnog odvjetništva kratko odgovaraju. "Vezano uz Vaš upit izvješćujem da su povodom dvije kaznene prijave podnesene ovom državnom odvjetništvu protiv NN počinitelja vezano uz zagađenje vode u Slavonskom Brodu, izvidi još uvijek u tijeku", stoji u odgovoru iz DORH-a.

U Gradu tvrde kako kako ih do sada nitko od nadležnih institucija koje provode istragu nije kontaktirao. No sljedeći koraci su im jasni.

"Ono što valja istaknuti da će Grad Slavonski Brod sigurno i dalje inzistirati na obeštećenju za ekološku katastrofu, situaciju koja je dovela do toga da je 90 tisuća građana bilo bez pitke vode danima", ističe Gubić.

No da bi uopće mogli dobili obeštećenje, institucije bi za početak trebale otkriti - tko je krivac. Sigurno će biti riječ o milijunskim svotama. No treba reći kako je sve to na dugom štapu, jer prvo se treba naći krivac koji će biti za početak osumnjičen pa onda i osuđen. No ono što više od novca većina Brodana želi jest zdravlje.

Razgovarali smo i s predstavnicom Brodskih majki, Ivanom Smolčić Jergović, koja nam je rekla da su Brođanima državne institucije ispunile tek tri od ukupno deset zahtjeva. Dodaje kako institucijama i dalje ne vjeruju.

"Ne vjerujemo na ovaj način na koji rade. Mi od njih očekujemo da nam daju odgovore bez našeg moljakanja za istima", ističe Smolčić Jergović.

"Mi ćemo biti dosadne i bit ćemo tu te ćemo im dati do znanja da ne odustajemo od našeg zdravlja i dostojanstva", poručuje na kraju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr