Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Zagađeni zrak i voda

Vlada odgovorila na sva pitanja koja muče Brođane: "Dvaput tjedno uzorkovat će se voda i provoditi kontrola crpilišta i mreže"

Građani Slavonskog Broda još uvijek nemaju pitke vode (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Građani Slavonskog Broda još uvijek nemaju pitke vode (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Građani Slavonskog Broda još uvijek nemaju pitke vode (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/1 >>
Vlada je objavila odgovore na pitanja građana Slavonskog Broda vezano za ispravnost vode.

Nakon sastanka građana Slavonskog Broda s premijerom i resornim ministrima u subotu, građani su zahtijevali odgovore na nekoliko pitanja, a on je za odgovore zadužio ministre te ih je Vlada objavila u srijedu.

Pročitajte i ovo Jakarta Na vrhu neslavne ljestvice Ovo je najzagađeniji grad na svijetu: "Situacija je vrlo zabrinjavajuća, toliko je djece bolesno..." Ivana Smolčić Jerković,Inicijativa brodske mame za djecu (Foto: Dnevnik.hr) Mukama nema kraja Brođani ni nakon dva mjeseca ne znaju kako je došlo do zagađenja vode, no brodske majke upozoravaju na novi problem

Izdvajamo neka od pitanja na koje je odgovorila Vlada.

Kontrola zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju

Brodski vodovod će dva puta tjedno uzorkovati vodu i provoditi kontrolu crpilišta i mreže, kao i analizu na ugljikovodike. Uzorkovanje će obavljati nadležni Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Neovisno o dodatnim kontrolama i analizama na ugljikovodike, Vodovod d.o.o. – Slavonski Brod preko svog kontrolnog laboratorija svakodnevno obavlja analizu uzoraka vode te na temelju toga provjerava kvalitetu vode osnovnih parametara vode za ljudsku potrošnju.

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravstva pojačala je službenu kontrolu vode za ljudsku potrošnju na području Slavonskog Broda. Stoga se u narednih mjesec dana, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo iz Osječko-baranjske županije, planira provoditi tjedno nasumično uzorkovanje na različitim mjestima potrošnje radi ispitivanje vode na ugljikovodike, mineralna ulja i BTEX (benzen, toluen, etilbenzen i ksilen).

Rješenje za onečišćenja zraka

Uspostavljeno je posebno Povjerenstvo za praćenje poboljšanja kvalitete zraka na području Slavonskog Broda te je odlučeno da se dodatno intenzivira njegov rad na provedbi konkretnih aktivnosti.

To, između ostalog, uključuje i redovito informiranje građana Slavonskog Broda o kvaliteti zraka. U namjeri da se tom važnom pitanju pristupi što temeljitije, Povjerenstvo okuplja predstavnike svih relevantnih ustanova: ministarstava zaštite okoliša i energetike, zdravstva te gospodarstva, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, Državnog hidrometeorološkog zavoda, Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Brodsko-posavske županije, Grada Slavonskog Broda, Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije i nevladinih udruga.

Ispitivanja kvalitete zraka

Na području Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije studije procjene mogućeg utjecaja ekoloških čimbenika na zdravstveno stanje stanovništva Brodsko-posavske županije provedene su 2012., 2015., 2016. i 2017. Prema tim studijama, u rutinskoj zdravstvenoj statistici nisu uočena odstupanja od podataka za druge županije.

Provedenim istraživanjem na 500 ispitanika koje je odobrilo Ministarstvo zdravstva nije dokazana razlika u indikatorima plućnih funkcija mjerenih spirometrijskim testovima, kao ni u prisutnosti kroničnih ili akutnih bolesti dišnog sustava između ispitanika koji žive u više izloženim naseljima Slavonskog Broda i onih koji žive u manje izloženim.

Pri praćenju teških metala u krvi, kosi i urinu nisu utvrđene značajne razlike u koncentracijama olova, kadmija, žive i nikla u analiziranim biološkim uzorcima izloženih i neizloženih skupina. Jedine uočene oscilacije odnose se na manje koncentracije mangana u krvi nego u prosjeku, ali ta mala odstupanja nisu toksikološki relevantna jer se kreću unutar referentnih vrijednosti i raspona za opću populaciju, što znači da ne odstupaju od vrijednosti koje su zabilježene u ostalim krajevima Hrvatske.

Cijelo priopćenje o odgovorima Vlade građanima Slavonskog Broda možete pročitati u priloženom dokumentu.

Slavonski Brod - Vlada Odgovara Na Pitanja Predstavnika Građana by Anonymous Aykg3WDQ9a on Scribd

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene