U koloni sjećanja koju su, između ostalih, predvodili vojnici sa 186 stjegova postrojbi iz Domovinskog rata, bio je i državni vrh te brojni političari. U Koloni sjećanja "pala" su obećanja za bolje sutra, ali i samohvala na račun bržeg procesuiranja ratnih zločina.

Galerija


"Premijer Andrej Plenković i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović imali su potrebu pohvaliti se kako se nešto počelo radi na rasvjetljavanju zločina za vrijeme Domovinskog rata. No oni nisu građanima Vukovara i svima ostalima rekli da policija nije ta koja provodi istrage. Istrage provodi Državno odvjetništvo, a policija tu samo asistira.

Vezani članci Međunarodna sigurnosna konferencija u Münchenu - 1 Plenković zadovoljan "evolucijom" Francuske u vezi proširenja EU-a Ivo Kovačić (Foto: Dnevnik.hr) Posljednji zapovjednik obrane Borova naselja: "Vlada može utjecati da se što prije pronađu nestali"

Da, dobro je da postoje posebni policijski timovi, no ostaje pitanje, zašto tek sad, a ne prije. Građani Vukovara moraju znati da je put od podnošenja kaznene prijave do pravomoćne presude put od 10 000 milja, odnosno nekoliko godina. Kada razgovarate s običnim ljudima, oni smatraju da je možda pogreška napravljena od strane bivšeg predsjednika Franje Tuđmana, kada je abolirano više od 2 000 ljudi, koji su tada postali slobodni građani i protiv njih se nisu podizale kaznene prijave.

Brojni ljudi se pitaju što je s onim ženama koje su pretrpjele silovanja. Zašto se te istrage ne mogu provesti, zašto se čeka više od tri desetljeća da netko bude kažnjen za silovanja Vukovarki tijekom Domovinskog rata", rekao je reporter Nove TV Mislav Bago. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr