Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski premijer Miro Cerar kazao je u utorak da se granično pitanje s Hrvatskom neće rješavati bilateralno nego da treba primijeniti odluku arbitražnog suda jer je to i "civilizacijsko", a ne samo pravno pitanje.


"Pitanje granice više ne spada u okvir bilateralnog rješavanja, a ako Hrvatska presudu ne implementira Slovenija će biti prisiljena uporabiti raspoloživa pravna sredstva", kazao je Cerar na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Vezani članci Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar (Foto: AFP) Miro Cerar napustio stranku koja je nosila njegovo ime: "Već odavno to nije stranka Mire Cerara" Slika nije dostupna Cerar sazvao novi sastanak državnog vrha nakon Plenkovićeva govora u UN-u

"Arbitražna presuda je konačna, obvezujuća za Sloveniju i Hrvatsku, koje je po međunarodnom pravu moraju provesti", kazao je slovenski premijer na konferenciji za novinare, nakon susreta s gostima iz zemalja Beneluksa, luksemburškim i nizozemskim premijerima Xavierom Bettelom i Markom Rutteom te belgijskim ministrom vanjskih poslova Didierom Reyndersom.

Njihov je posjet Sloveniji, koju kroz nekoliko mjeseci čekaju parlamentarni izbori, najavljen kao prilika da Cerar s gostima, koji kao i on dolaze iz stranaka liberalnog usmjerenja, razmijeni poglede na budućnost Europe i političko stanje u njenom okruženju, a mediji navode da slovenska vlada očekuje i njihovu potvrdu da u sporu Slovenije s Hrvatskom stoje na poziciji poštivanja europskog prava i da arbitražnu odluku treba implementirati.

Reagirajući na današnju izjavu predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, koji je u Strasbourgu ocijenio da je granični spor između Slovenije i Hrvatske i bilateralni i europski problem te da je odgovornost dviju strana da ga riješe, te na nastup premijera Andreja Plenkovića, Cerar je ponovo istaknuo poziciju svoje vlade da će Slovenija pristati samo na razgovor o tome kako implementirati arbitražnu presudu.

Hrvatska još nije implementirala arbitražnu presudu i ne želi to učiniti, time krši pravo Europske unije, pa će Slovenija biti prisiljena uporabiti pravna sredstva ako na hrvatskoj strani uskoro ne dođe do promjene stajališta, kazao je Cerar na konferenciji za novinare u Ljubljani.

Cerar je ustvrdio da je Slovenija s Hrvatskom više od 20 godina pokušavala problem granice riješiti bilateralnim dogovorima, ali da to nije uspjelo te da je Slovenija pristupanje Hrvatske Europskoj uniji uvjetovala rješenjem graničnog pitanja arbitražom, dodavši da se u hrvatskom pristupnom ugovoru to spominje kao njena obveza.

"Kršenje te obveze predstavlja kršenje civilizacijske norme, vladavina prava nije samo temeljno načelo i vrijednost EU-a, nego i civilizacijska norma. Bez toga nema civiliziranog svijeta i zato očekujem da će Europska komisija inzistirati na dosadašnjem stajalištu da presudu arbitara treba implementirati", kazao je Cerar, dodavši da je uvijek bio otvoren za dijalog, ali za dijalog o izvršenju presude arbitražnog suda. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju