Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnje na kriminal?

'Za 2.800 umirovljenika ne znamo ni njihov JMBG, nemaju OIB i na sve naše upite su se oglušili'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar Mirando Mrsić koji je komentirao neisplatu mirovina umirovljenicima koji nisu dostavili svoj OIB.

Ministre, sumnjate li na kriminal?

Pročitajte i ovo 13. mirovina; ilustracija - 2 Borba za preživljavanje Umirovljenici povećavaju šanse za 13. mirovinu? Ministar je u čudu, ali oni ne odustaju Marin Piletić usklađivanje mirovina Ministru je čudna peticija Sindikata umirovljenika kojom traže veće mirovine: "Već idemo u izmjene Zakona..."

Imali smo više puta primjer da je netko primao mirovinu a da je korisnik te mirovine umro. Umrežavanjem s Ministarstvom uprave i OIB-om je to nestalo kao mogućnost zlouporabe, ali ostao je velik broj građana izvan zemlje koji nisu imali OIB. 80.000 građana je primalo mirovinu, a da nije imalo OIB. Službenim pozivima smo to smanjili na 50.000, a u Hrvatskoj smo spustili na 5400.

Maksimalno smo postupili. Ovo nije mjera koja trenira strogoću, pokušali smo sve, ali za ovih 2800 umirovljenicima mi ne znamo ni njihov JMBG, nemaju OIB i na sve one naše upite su se oglušili, nije to nikakvo treniranje strogoće, žao mi je što neke političke stranke na tom dobivaju bodove.

>> Nema OIB-a, nema mirovine: Pod istragom 2.400 umirovljenika

Jeste li pozvali policiju ?

Najprije ćemo krenuti ovako, mi smo prije godinu i pol poslali upite. Red se mora poštovati, zakon se mora poštovati, mi plaćamo preko 130.000 mirovina izvan Hrvatske. Može se sumnjati u svašta, u to da ljudi nisu među živima, da netko drugi koristi zaj novac jer se on isplaćuje na tekući račun.

Ali vjerojatno među tim ljudima postoje i oni koji su doista neupućeni što je to OIB i na koji način ga nabaviti... Što s njima?

U više navrata smo im slali upute, ako i jesu to osobe koje su možda neuke, ali netko za njih diže novac u bankama. I u bankama su bile obavijesti. Jesu li u Hrvatsko? Možda nisu među živima. Ne želimo sredstva iz proračuna davati onima koji na to nemaju pravo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene