Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Užasne posljedice

Zbog afričke kuge eutanazirano više od 17.000 svinja: "Ovo je možda najozbiljnija bolest stočarstva"

Do danas je zbog afričke svinjske kuge eutanazirano više od 17 tisuća svinja.

Do danas je eutanazirano više od 17 tisuća svinja zbog afričke svinjske kuge na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u zoni ograničenja, rekla je u srijedu nakon koalicijskog sastanka ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Ponovila je da je riječ o vrlo opasnoj i ekonomski možda najozbiljnijoj bolesti stočarstva o kojoj se puno toga ne zna, te je potrebno slušati savjete veterinara i što prije izići iz faze epidemije.

Na, kako je rekla, "vrlo velike socioekonomske posljedice", Vlada će reagirati i već reagira raznim mjerama mjerama.

Tako su u tijeku isplate potpora za sve posjednike kojima su eutanazirane životinje bez obzira na kategoriju objekata u kojima su držane, a u tijeku su i isplate šteta po zakonu o zdravlju životinja za sve one koji su držali životinje u objektima viših biosigurnosnih kategorija.

Pročitajte i ovo Ilustracija akupunktura bez dozvole Radio je bez licence i ženi probušio pluća: "Zamalo je ubio pacijenticu"

Realizira se i posebni zaključak Vlade kojim je Ministarstvu poljoprivrede naložena provedba dodatnim mjera koje će ublažiti socioekonomske posljedice, a izrađuje se i program koji se odnosi na nadoknadu dijela izgubljene dobiti i prihoda u razdoblju u kojemu uzgajivači neće moći raditi, kao i nadoknadu prihoda prerađivačima u malom i srednjem sektoru koji su u poteškoćama u pronalasku sirovine.

Provodi se, rekla je ministrica, i odluka kojom se svima koji koriste državno zemljište otpisuje zakupnina za drugu polovicu 2023. te cijelu 2024. godinu, a imajući u vidu da je tu riječ većom dijelom o prihodima jedinica lokalne samouprave i županije, tako izgubljeni prihod će im se nadoknaditi iz državnog proračuna.

Na pitanje zašto je otkazan sastanak sa svinjogojcima, odgovorila je da nije otkazan nego odgođen te da se sa svinjogojcima sastaje vrlo često.

Tvrdnju dijela svinjogojaca da se struka i ministarstvo ne nose dobro s ASK-om, komentirala je rekavši da takav zaključak treba i argumentirati.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin prihvatio je poziv Objavljeno kamo ide Vladimir Putin: Prvi put nakon naloga za uhićenje putuje u inozemstvo

Što se tiče zabrane uzgoja svinja 12 mjeseci nakon eutanazije, odgovorila je da je u drugim zemljama taj rok 24, 36, a najčešće više od 12 mjeseci te da će se Vlada nastojati držati sadašnjeg roka.

Danas je, kako je rekla, Ministarstvo poljoprivrede objavilo da su u više kategorije biosigurnosti od potvrde bolesti prebačena 7124 objekta u kojima se drže svinje, a da je 15. rujna broj svinja u Hrvatskoj prelazio 931 tisuću dok je u siječnju bio nešto veći od 790 tisuća.

Ministrica Vučković ne slaže se da je na terenu premalo veterinara te kaže da je civilna zaštita angažirana od početka, a što se tiče angažmana vojske drži da on trenutačno nije potreban.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene