Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba sa svinjskom kugom

Ministrica reagirala na fotografije koje su zgrozile Hrvatsku: "Scene mrtvih svinja su potresne. Teret bolesti je ogroman"

Mrtve svinje - 3
Mrtve svinje - 3 Foto: Vijesti u 17
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković osvrnula se na slučaj eutanazije 40 svinja koje su nakon toga mrtve ostavljene uz cestu u Andrijaševcima.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković na Facebooku se osvrnula na slučaj eutanazije 40 svinja s gospodarstva u Andrijaševcima, nakon čega su one ostavljene da mrtve leže uz cestu.

"S obzirom na jučer prenesene, doista, potresne scene eutanaziranih trupala domaćih svinja u naselju Andrijaševci u Vukovarsko-srijemskoj županiji i ogorčenje vlasnika te prozivanje ministarstva kojem sam na čelu, kao i s obzirom na važnost ove teme za gospodarstvo i ruralni prostor ne samo istočne, već i cijele Hrvatske, u obvezi sam iznijeti očitovanje na konkretan slučaj, ali i pojasniti osnovna načela koja vrijede za ovu tešku, ekonomski vjerojatno najtežu bolest stočarstva Europe", napisala je.

"Scene iz Andrijaševaca su potresne, kao što su brojne scene s gospodarstava koja su doživjela sličnu sudbinu protekla tri mjeseca. Ministarstvo poljoprivrede svaku iznesenu tvrdnju o navedenoj situaciji u vezi s postupkom eutanazije, dezinfekcijom i odvozom provjerava i u skladu sa službenim informacijama daje očitovanje. I unatoč tome što stvari uvijek mogu biti bolje, teret kojeg u ova tri mjeseca, pored posjednika, podnose ovlašteni veterinari, veterinarski inspektori i pripadnici civilne zaštite je ogroman", dodala je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ožalošćena obitelj Beba iskopana iz groba nakon što ju je prolaznik čuo kako plače četiri dana nakon ukopa

Ministrica je odgovorila i na tvrdnje da se zbog nekoliko zaraženih svinja eutanaziraju sve svinje na gospodarstvima.

"Ne postoji veterinar u Hrvatskoj niti u svijetu koji smatra da, ukoliko je jedna svinja na gospodarstvu bolesna, ostale mogu ostati zdrave. Ne samo to, prema mojem iskustvu, teško je pronaći veterinara koji misli da, kad se pojavi virus afričke svinjske kuge, može ostati zdravo bilo koje gospodarstvo u otvorenom uzgoju ili koje ne poštuje svi biosigurnosne mjere u cijelom selu. Ne zove se bezveze kuga", ustvrdila je.

"Iako smo posljednjih nekoliko godina u edukacije o biosigurnosti i veterinarske preglede uložili ogromne ljudske i financijske napore, svjesna sam da je ljudima naviknutima na desetljećima održavan način uzgoja koji ima veze s tradicijom kao i povijest u kojoj nije bilo ovakvih bolesti, teško prihvatiti neke činjenice. No, za razliku od njih, neki političari koji ih uvjeravaju da im ubijaju zdrave svinje bez razloga, da postoji cjepivo, ali im ga ne daju, da se želi uništiti Slavonija i slično su upitne profesionalne i ljudske odgovornosti", istaknula je Vučković.

"Nitko ne želi uništiti Slavoniju. Ovo je Vlada koja je iz dva europska poljoprivredna fonda i državnog proračuna u nekoliko godina uložila preko 600 milijuna eura u poljoprivredu i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije. I to nije bez rezultata. Najveći broj mladih poljoprivrednika je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, isto tako, najveći prosječan broj hektara po poljoprivredniku je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, dvostruko veći broj poljoprivrednika s fakultetom imamo danas u odnosu na 2016. godinu", nastavila je.

Pročitajte i ovo Španjolka na pregledu u bolnici Neobičan slučaj VIDEO Žena otišla u bolnicu s krvarenjem iz uha pa ostala u šoku, pogledajte što su liječnici pronašli: "Sad imam još jedan strah"

Također je ustvrdila da, unatoč depopulacijskim trendovima, u tom kraju Hrvatska nije izgubila ni metar obrađivanih hektara i da su manje-više, uz znatno poboljšanje starosne i obrazovne strukture, održan i broj gospodarstava.

"Nikad neću promijeniti mišljenje da to ne bi mogle druge političke opcije, jer nisu imale niti će ikad imati tako jasan okvir, sadržaj i mjere za Slavoniju. Eutanazija u dvorištima je težak teret i za posjednika i za prisutnog veterinarskog inspektora, ovlaštenog veterinara, veterinarskog tehničara i civilnu zaštitu, ako je prisutna. Zato smo omogućili i druge mjere poput prisilnog klanja", napisala je.

"U kratkom vremenu smo stvorili sustav s izuzećima za ograničenu preradu u zoni ograničenja i uz preventivne mjere premještanje životinja. Omogućili smo još jednom popisivanja i kategorizacije na teret države, desetak veterinarskih timova iz cijele zemlje pomažu svojim kolegama iz Vukovarsko-srijemske županije i ogroman broj veterinarskih inspektora tri mjeseca se ne odvaja od tog posla. Sustav treba u cijelosti koristiti i odmah, a ne pokušavati odgoditi neminovno. To podrazumijeva i preventivne eutanazije na određenim kategorijama gospodarstava, stopostotne eutanazije gospodarstava koje drže svinje neregistrirano i korištenje i drugih omogućenih metoda od strane države koje su i humanije (poput odvoza na prisilno klanje). To govori odgovorna politika koja ne traži popularnost gradeći neistine, prodavajući maglu i hraneći se tuđom mukom", dodala je.

Na kraju je zaključila da će Vlada nadoknaditi štete uz poruku da je Hrvatska, prema dostupnim informacijama, jedina država koja pokušava nadoknaditi štete baš svima u svim kategorijama.

"Među onima smo koji će raditi dodatne mjere – oporavak, financiranje novog uzgoja, ublažavanje gubitka prihoda itd. Sve to treba odobriti na više razina, ne samo u Hrvatskoj, i zato treba neko vrijeme. Međutim, bez sumnje ćemo izvršiti", tvrdi ministrica poljoprivrede.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene