Marija Vučković
Marija Vučković Foto: Pixsell

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković s predstavnicima vinogradarskog i vinarskog sektora razgovarala je o stanju vinarskog sektora i proizvodnje vina, potporama i investicijama te novom programskom razdoblju za vinare i vinogradare, izvijestili su u srijedu iz Ministarstva.


Ministrica Marija Vučković razgovarala je o radu regionalnih organizacija vinogradara i vinara te poboljšanju sustava upravljanja kvalitetom vina. Istaknuta je i važnost ulaganja u promidžbu i marketing za taj sektor te nerazmjer uvoza u odnosu na izvoz.

Vezani članci Posljedice suše - 3 Teška suša ubire plodove, proizvođači su očajni: Prijeti li nam nestašica povrća? Marija Vučković, ministrica poljoprivrede Apsurdi u poljoprivredi: Kako je moguće da je u Hrvatskoj španjolska jagoda jeftinija od one vrgoračke? Ministrica kaže da ima objašnjenje

Predstavnici vinarskog i vinogradarskog sektora pohvalili su suradnju regionalnih organizacija s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu te su otvorili temu podizanja sadnih materijala kroz matične nasade vinove loze, ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Slika nije dostupna Vučković u Velikom Bukovcu: "Ovakva tuča nije desetljećima viđena. Svjedoci smo da se nešto ozbiljno događa s klimom"

Kao jedan od zaključaka izdvajaju potrebu da Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu na terenu pregleda, sistematizira i katalogizira međuresorne evidencije. Agencija će u iduća dva mjeseca o nalazima izvijestiti vinski sektor i javnost.

Vinska omotnica

Razmotrit će se mogućnosti za kombiniranje različitih mjera kako bi se optimizirali uvjeti za povećanje interesa za podizanje novih nasada vinograda i zadržavanje restrukturiranja postojećih površina vinove loze.

Također se navodi da će se, s obzirom na iskazane potrebe pojačane promidžbe i marketinga vina, do kraja godine nastojati objaviti natječaj za mjere informiranja i promidžbe iz Vinske omotnice. U okviru Vinske omotnice je, kroz mjeru "Ulaganja u vinarije i marketing vina", odobreno više od 298 milijuna kuna potpore, od čega je isplaćeno 127 milijuna kuna, a sredstva su doprinijela modernizaciji proizvodnje vina i novim ulaganjima u infrastrukturu vinarija i prerađivačkih kapaciteta.

Zatvor, ilustracija U hrvatskim kaznionicama cvate proizvodnja: Zatvorenicima uskoro potpore za poljoprivredu i stočarstvo

Iz Ministarstva podsjećaju kako su dosada uspostavljene i priznate četiri regionalne organizacije vinara i vinogradara s ciljem iskoristivosti potencijala za šire predstavljanje hrvatskih vina te je Vlada prošle godine donijela Program sufinanciranja njihovog rada, pri čemu je za trogodišnje razdoblje osigurano šest milijuna kuna.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju