Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MINSTRICA NA TERENU

Vučković u Velikom Bukovcu: "Ovakva tuča nije desetljećima viđena. Svjedoci smo da se nešto ozbiljno događa s klimom"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i i varaždinski župan Anđelko Stričak održali su u četvrtak ujutro konferenciju za novinare na temu velikih šteta nastalih u nevremenu koje je poharalo dijelove Hrvatske.

"Poljoprivrednici su uvijek među najpogođenijima uslijed prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda. Nažalost, u posljednjih nekoliko godina stekli smo iskustvo u obnavljanju poljoprivrednih potencijala uslijed katastrofa", kazala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u četvrtak u Velikom Bukovcu, općini u kojoj su zabilježene najveće štete nastale uslijed nevremena s tučom.

Ministrica Vučković potvrdila je da će sva šteta koja je nastala na gospodarstvima biti sanirana iz posebne mjere ruralnog razvoja u suradnji sa županijom i jedinicama lokalne samouprave.

Ministrica poljoprivrede najavila je i da s obzirom na specifičan trenutak, treba razmotriti i druge mehanizme pomoći koji se odnose na izgubljeni prihod.

"Ovakva tuča nije desetljećima viđena. Svjedoci smo da se nešto ozbiljno događa s klimom", kazala je ministrica te naglasila da imamo izdašnu mjeru za obnavljanje takvog poljoprivrednog potencijala. Što se tiče ekstremnih vremenskih pojava, Vučković je rekla kako i u budućnosti možemo očekivati slično.

Ministrica poljoprivrede vjeruje da je dio usjeva osiguran. Potvrdila je i da su velike štete nastale na staklenicima i plastenicima, a za takve štete koristit će se druga mjera.

Na pitanje o protugradnoj obrani, ministrica poljoprivrede je rekla kako se o tome govori već nekoliko godina, no struka i znanost tvrde da taj sustav nije učinkovit. Vučković te zaključila kako su sve zemlje koje su ga imale, napustile taj sustav.

"Sinoć je područje Varaždinske županije pogodila tuča kakvu ne pamte ni najstariji. Najžešća je bila u Velikom i Malom Bukovcu. Obišli smo teren i pokrenuli neke aktivnosti, građani su pomogli jedni drugima, bojali su se da se šteta ne udvostruči, bojali su se da ne dođe novi oblak s kišom da ne nanese novu štetu", kazao je varaždinski župan Anđelko Stričak. Povjerenstvo za procjenu štete je na terenu, a nakon procjene obavjestit će župana o rezultatima, koji će proglasiti elementarnu nepogodu uzrokovanu tučom.

Nevrijeme s kišom i tučom zahvatilo je u srijedu pet hrvatskih županija, a zaprimljene su dojave o oštećenim krovovima, srušenim stablima na prometnicama i oštećenim osobnim vozilima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zastrašujuće VIDEO Snimka pijavice kod Siska ledi krv u žilama: "Nakon poplava i potresa, sad i ovo"

Pročitajte i ovo Nevrijeme poharalo dijelove Hrvatske ZAHVAĆENO PET ŽUPANIJA VIDEO Jako nevrijeme poharalo dijelove Hrvatske: "Padala je tuča gotovo veličine naranče, nije dobro..." Uništena gotovo polovica proizvodnje cvijeća

Tijekom poslijepodneva nevrijeme je zahvatilo dijelove Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije, a u večernjim satima i Sisačko-moslavačku županiju, objavila je Civilna zaštita.

Na području općine je smješteno 40 posto hrvatske proizvodnje cvijeća, a nakon nevremena niti jedan plastenik i staklenik nije ostao neoštećen.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene