Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U ponedjeljak ipak prosvjed

Štrajk ide dalje, Mihalinec nakon maratonskog sastanka u Vladi poručio: ''Približavamo se rješenju''

U Banskim dvorima danas su se s predstavnicima Vlade sastali predstavnici sindikata obrazovanja. Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnoga sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, nakon sastanka je kazao da se približavaju rješenju, no sa štrajkaškim aktivnostima prosvjetari nastavljaju i idućeg tjedna.

Nakon sastanka predstavnici sindikata izvijestili su da su zadovoljni jer su ''prvi puta razgovarali'', no sa štrajkom nastavljaju. ''Danas je konačno održan jedan kvalitetan sastanak s predstavnicima Vlade. Trajao je dosta dugo i jedino što mogu reći jest da se približavamo rješavanju problema. Očekujemo da će se idući tjedan doći do rješenja koje će dalje ići našim članovima na izjašnjavanje", rekao je nakon sastanka Mihalinec.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Što će reći učitelji Divjak: "Jučer smo čuli jedan racionalan kompromis. Sad se moramo okrenuti učenicima" Slika nije dostupna Okupilo se 40 tisuća ljudi Ministrica Divjak: "Učitelji su na prosvjedu jasno pokazali svoj stav. Ključevi za izlaz iz štrajka su na stolu"

Na pitanje jesu li na sastanku s Vladom koeficijenti stavljeni na stol, Ana Tuškan kazala je ''da ništa nije bilo na stolu''. ''Puno se pričalo. Mi smo sretni što je sastanka bilo. Nema nikakve ponude, ali mi se nadamo da ćemo imati još sastanaka i da ćemo probati riješiti ovaj problem'', zaključila je Tuškan.

Prosvjed prosvjetara će se održati u ponedjeljak u 12.05 h na Trgu bana Jelačića, kako je ranije i najavljeno, potvrdili su predstavnici sindikata nakon sastanka u Vladi koji je trajao četiri sata.

Mihalinec je uoči sastanka u Banskim dvorima izjavio kako su sindikalci dobili hitan poziv na sastanak, a obećali su premijeru da će se odazvati na svaki sastanak. "Očekujem konzultacijski sastanak, da vidimo kako Vlada misli naći rješenje problema. Naravno da to nisu pregovori, pregovori su ono što će biti vjerojatno kasnije", rekao je Mihalinec novinarima.

Razgovarali četiri sata

S predstavnicima sindikata razgovarali su posebni savjetnik premijera Zvonko Kusić i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva rada i mirovinskog sustava, potvrđeno je iz Vlade novinarima. 

Premijer Andrej Plenković danas je na sjednici Vlade ponovno pozvao predstavnike Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata srednjih škola Hrvatske na razgovore. ''Mi moramo još malo razgovarati, pronaći rješenje. Ono što je sigurno i što odgovorno tvrdimo i što ministrica zna, apsolutno dijelimo stav da ne ići u školu nije rješenje", naglasio je Plenković.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sastala se nakon sjednice s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem, a nakon sastanaka izjavila je da se radi na novoj ponudi sindikatima.

Radi se na tome da se dođe do nove ponude, rekla je Divjak te dodala kako će ta ponuda biti prvo predstavljena sindikatima, o čemu će ih obavijestiti Ured premijera.

Ministarstvo je pripremilo analize

Divjak je u petak izjavila da se radi na novoj ponudi sindikatima, za što su bile važne detaljne analize koje je pripremilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, i poručila kako je cilj rješavati probleme i biti otvoren za dijalog, pogotovo onda kada je to teško.

Ministarstvo je pripremilo određene analize koje su omogućile da se vidi koja su to alternativna rješenja, rekla je Divjak novinarima nakon sastanaka s premijerom Andrejem Plenkovićem, ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem.

Novinare je zanimalo slaže li se Plenković s analizom koju je Ministarstvo dostavilo, na što je Divjak rekla kako je "kod analiza zgodno to što su provjerljive".

Krajnji cilj je povratak u školske klupe

Postoje podaci o plaćama, koeficijentima i dodacima i kada se to sve skupa "stavi na stol", i ako smo sigurni kakav je cilj - onda nam je lakše razgovarati. Ministrica ističe da se razgovori obavljaju na temelju brojeva. "Sve o čemu smo razgovarali, što je 'na stolu' i kako će se o tome razgovarati i koji su to koraci ipak treba najprije biti prezentirano socijalnome partneru, znači sindikatima", istaknula je Divjak.

Dodala je kako se ono o čemu je govorila odnosi na financijsku ponudu te da su Ministarstvo i njezin tim cijelo vrijeme radili na statusu učitelja i nastavnika.

Ustvrdila je da će na tomu nastaviti raditi i objasnila kako je i to dio spomenutoga "paketa", što znači da nije sve u tomu da se riješi financijska situacija, nego da se općenito otvara dijalog o tome kako će se status prosvjetnih djelatnika poboljšati.

Krajnji je cilj, poručila je Divjak, da se učenici što prije vrate u škole, da učitelji budu zadovoljni i motivirani te da reforma s kojom smo krenuli može "disati punim plućima". (V.P./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene