Premijer Andrej Plenković apelirao je u četvrtak na sindikate obrazovanja, nakon njihova "Prosvjeda šutnje", da radi dobrobiti djece pronađu kompromis i prekinu štrajk.


"Meni je u interesu da djeca idu u školu, da ne gubimo kalendar rokova, ne samo za nadoknadu nego i za praznike i maturu. Moramo se ponašati odgovorno. Apeliram prije svega na učitelje i profesore, ravnatelje, roditelje i djecu - nije dobro ne ići u školu. Ako se želi ići naprijed, mora se učiti. Da bi se učilo, moraju i profesori i učitelji raditi svoj posao", rekao je Plenković novinarima ispred Banskih dvora.

Ne vidi problem u reakciji sindikata

Na pitanje je li iznenađen reakcijom sindikata koji su tijekom prosvjeda, nakon što im se obratio, bez riječi dignuli transparent pred njegovim licem, premijer je odgovorio da je to demokratski i u tome ne vidi problem. Poručio je da će nastaviti dijalog sa sindikatima i nastaviti tražiti rješenje, te je ponovio što je Vlada napravila i ponudila do sada, tako da će zaposleni u osnovnom i srednjem školstvu u mandatu njegove Vlade garantirano imati 20 posto veću plaću.

Slika nije dostupna Plenković se iznenada obratio prosvjetarima ispred Vlade, oni samo šutke podigli transparent

"Za koeficijente, budući da se ovdje radi o velikom broju ljudi, ukupno 90.000 ljudi u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju, volumen sredstava o kojima se radi je veći. Mi smo rekli - idemo napraviti analizu koeficijenata da vidimo koliko zaista složenost pojedinog radnog mjesta vrijedi", tvrdi Plenković te dodaje da će tada rješavati pitanje koeficijenata, ali da to ne znači da ne žele dijalog.

Upitan nije li se koeficijentima moglo baviti i ranije, a ne na samom kraju mandata, uzvratio je da postoji nekoliko slojeva te priče te da je supstanca veća plaća. "Pitanje digniteta, koje ja razumijem, traje već skoro dvadesetak godina. Sindikati znaju koliko je bilo izmjena koeficijenata. To je kumulirana odgovornost, ne samo ove Vlade, nego svih do sada", ocijenio je Plenković. Bit je njegove poruke, kaže, da treba pokušati sve svježe pogledati i vidjeti koliko to zaista vrijedi. "Najvažnije je, što apeliram na profesore i učitelje, da moramo naći neki kompromis", poručio je.

Uskoro će razgovarati s ministricom Divjak

Na komentar novinara kako se čini da sindikati nisu spremni popustiti, rekao je da on nema drugog načina nego da razgovara. Upitan da komentira nedavne izjave ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, koja je poručila da neće sudjelovati u "igrama moći" između premijera i sindikata, rekao je da ovih dana nisu imali vremena za razgovor.

Slika nije dostupna Divjak razgovarala s Plenkovićem: "Tako dugo dok ima šanse da stvari idu naprijed, ja sam tu"

"Stvar in favorem je da svatko tko vodi neki resor hoće da stvari u tom resoru budu bolje. To je logično i tu razumijem svakog ministra. Isto je važno znati da Vlada mora biti kao tim, mora imati jedinstvenu liniju. Ako imate liniju koja ne djeluje da je jedinstvena, onda je to nezgodno", kazao je Plenković te dodao da će s Divjak razgovarati o tome. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju