Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Ministarstvu zdravlja pojašnjavaju novi pravilnik i tvrde da će se batat i dalje moći koristiti u svakodnevnoj prehrani, a stevija u proizvodnji popularnog prirodnog zaslađivača. Ipak, batat neće moći biti dodatak prehrani, a stevija neće još moći biti hrana.


Ministarstvo zdravlja priopćilo je u utorak da se uporaba batata u prehrani kao ni uzgoj stevije za proizvodnju prirodnog zaslađivača ne zabranjuju, nakon što se u medijima pojavila informacija da će oni biti zabranjeni radi usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s propisima Europske unije.

"Ministarstvo zdravlja u postupku je donošenja novog pravilnika o dodacima prehrani radi usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s propisima Europske unije koji, između ostalog, uređuju uporabu biljnih vrsta stevija i batat u dodacima prehrani. U medijima se pojavila pogrešna informacija da Ministarstvo zdravlja zabranjuje uporabu biljke stevija i slatkog krumpira batat, što ne odgovara istini", kaže se u priopćenju ministarstva te dodaje da to "nikako ne znači da se zabranjuje korištenje batata u prehrani, kao ni uzgoj stevije za proizvodnju steviol glikozida - popularnog prirodnog zaslađivača".

Vezani članci Sporna kvaliteta hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Sumnjivo meso povučeno sa slovenskog tržišta bilo namijenjeno za Hrvatsku: Inspektorat zaustavio daljnju distribuciju Dobili kazne zbog davanja hrane beskućnicima (Foto: Homelessness News San Diego/Facebook) Kazna zbog humanosti: Među 12 optuženih zbog dijeljenja hrane beskućnicima i 14-godišnji dječak

>> Stevija i batat bit će zabranjeni u Hrvatskoj

Po prijedlogu izmjena i dopuna Pravilnika o dodacima prehrani, čije se donošenje očekuje tijekom veljače, stevija i batat nisu zabranjeni, a proizvodnja tih biljaka u Hrvatskoj ničim nije dovedena u pitanje. Ministarstvo zdravlja provelo je javnu raspravu o Prijedlogu pravilnika te ga uputilo na suglasnost Ministarstvu poljoprivrede. Ono što je u Pravilniku novo je tzv. negativna lista, odnosno lista biljnih vrsta koje se ne smiju koristiti u dodacima prehrani, pojašnjava Ministarstvo.

Razlog zbog kojeg se list stevije ne može koristiti kao hrana je to što je list stevije u Europi proglašen "novom hranom", budući da stevija nije bila tradicionalno u uporabi kao hrana. Stoga se registracija i stavljanje na tržište moraju odobriti posebnom zakonom propisanom procedurom. Stevija zasad tu proceduru nije prošla, a steviol glikozid, kao sastojak stevije, proceduru je prošao i odobren je za stavljanje na tržište kao sladilo.

Kod batata je problem to što korištenje izoliranih aktivnih tvari, koje sadrži gomolj biljke, nije dovoljno istraženo za primjenu u dodacima prehrani, no sam gomolj može se koristiti kao hrana u svakodnevnoj prehrani, kaže ministarstvo.

"Dodaci prehrani su koncentrirani izvor hranjivih sastojaka (npr. pojedinih vitamina, minerala, omega 3 masnih kiselina) koje uzimamo radi obogaćivanja prehrane i poboljšanja zdravlja, obično u obliku tableta, kapsula i drugim oblicima sličnim lijekovima. Jednostavnim rječnikom rečeno, dodaci prehrani su između hrane i lijekova, regulirani su propisima o hrani, ali zbog sadržaja koncentriranih sastojaka imaju značajniji fiziološki učinak u odnosu na klasičnu hranu, te ih ne bi trebalo miješati s uobičajenom hranom i namirnicama", dodaje se. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook